Rukomet

SRBIJA OSTALA BEZ EURA, HRVATSKA IZBILA U PRVI PLAN: Naš savez se povukao, a komšije hoće dva prvenstva!

Autor Nikola Lalović

Hrvatska želi da organizuje dva Eura, a Srbija neće imati priliku da bude u takvoj situaciji.

Izvor: PressFocus / ddp USA / Profimedia

Srbija je i definitivno ostala bez Evropskog prvenstva! Iako se Rukometni savez Srbije raspitivao oko organizacije Eura 2030. i Eura 2032. godine pre svega u muškoj konkurenciji, sada i definitivno naš tim neće dobiti šansu da igra na domaćem terenu. EHF je izbacio spisak zvaničnih kandidata za organizaciju i tu nas nema. 

Proći će više od dve decenije otkako je Srbija održala neko veliko takmičenje u rukometu, pošto smo 2012. godine u muškoj i 2013, godine u ženskoj konkurenciji bili domaćini i oba puta uzeli bronze. U novembru je Srbija pokazala interesovanje i pojavila se kao kandidat, ali sada je nema nigde.

Za Evropsko prvenstvo 2030. godine kandidati su Hrvatska samostalno kao i zajednički Češka, Danska i Poljska. Ukoliko grupna kandidatura pobedi finale bi se igralo u Pragu. Kod žena je za 2030. jedini kandidat Turska i očigledno je da će se nastaviti projekat jačanja turskog rukometa. Turska želi da organizuje i Euro 2032. godine u muškoj konkurenciji, a protivkandidati su joj Nemačka, Francuska i Hrvatska zajednički. Što se tiče dama, jedini kandidat za Euro 2032 je zajednička aplikacija Nemačke, Danske i Poljske.

Srbija je nedavno sa generacijom u kojoj su Stefan Dodić, Miloš Kos, Nikola Zečević, Luka Krivokapić, Nikola Zorić, Branko Predović, Luka Rogan, Vukašin Antonijević, braća Čabrilo uspela da ostvari zapažene rezultate na juniorskim i omladinskim prvenstvima, ali ti momci neće igrati na domaćem terenu nijedno veliko takmičenje. 

(MONDO, Balkan Handball, N.L.)

BONUS VIDEO: