Majka im je Srpkinja, otac je legenda Partizana, a oni su rekorderi Lige šampiona! Barselona je pobedama nad Kilom u polufinalu i Olborogm u finalu stigla do 12. titule u Ligi šampiona, a Petar i Đorđe Cikuša su tom prilikom postali rekorderi Lige šampiona! Blizanci rođeni 2005. godine u Španiji su najmlađi igrači Barselone koji su osvojili elitno evropsko takmičenje!

"Mundo Deportivo" je tom prilikom izbacio tekst o njima dvojici sa jednostavnom porukom u naslovu. "Ovo je brutalno", jednostavno je pisalo uz sliku dvojice sjajnih nada Barselone koji su se slikali zajedno sa ocem Zoranom. 

"Petar Cikuša koji je ove sezone mnogo igrao zbog povrede Domena Makuca, kao i njegov brat Đorđe koji je postao šampion Evrope jer je igrao u grupnoj fazi, juče su postali najmlađi šampioni Lige šampiona u Barsinoj istoriji sa 18 godina", navodi se u tekstu Mundo Deportiva. 

EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF Barselona Liga šampiona

Petar i Đorđe na zvaničnom sajtu Barselone nose prezime Cikuša Jeličić zbog španskih pravila da se dodaje i majčino prezime,  (kao Sergej i Vanja Milinković-Savić), a to prezime dolazi od majke Tatjane Jeličić, inače Srpkinje. Ljubav prema rukometu nasledili su od oca Zorana koji je legenda Partizana iz Bjelovara, rukometnog kluba koji je sedamdesetih dominirao jugoslovenskim rukometom, a 1972. godine je osvojo i Ligu šampiona pobedom nad Gumersbahom u finalu Lige šampiona 19:14. Partizan je i godinu dana kasnije bio u finalu, ali je tada MAI Moskva bila bolja, a četvrto mesto su osvajali 1968. i 1971. godine. 

"Ovo je neverovatno, brutalno. Ne znam kako se ovo desilo nekome sa tek 18 godina. Jako sam srećan i ponosan zbog svega što sam uspeo da ostvarim, ali tek sam počeo ovde da igram i mnogo toga je preda mnom. Ovo me tera da radim još jače i da verujem u sebe. Sa obe noge sam na zemlji i radom mogu sve. Jako sam srećan posle ove titule zbog tima i moje porodice", rekao je Petar Cikuša nakon finala Lige šampiona. 

On je blistao u polufinala kada je protiv Kila dao četiri gola, a sa pozicije srednjeg beka odigrao je dvadesetak minuta u finalu gde je u duelu sa Olborgom postigao jedan pogodak. Posle utakmice ga je pohvalio i trener Karlos Ortega koji je imao dovoljno hrabrosti da ove sezone njega i brata Petra ubaci u vatru!

Christopher Neundorf/EPA Barcelona - Kiel

"Petar? Šta više možete da tražite od 18-godišnjeg klinca koji je prošle godine igrao za mladi tim? On i Đorđe će dati Barsi sjajne rukometne večeri. Nije lako doći u Barsleonu i igrati sa 18 godina. Kada te si hvale moraš da ostaneš sa obe noge na zemlji i da ne menjaš dobre navite. Đorđe ima bolje navike od Petra, a obojica pomažu timu. Moraju da budu profesionalci. Ove godine smo ih slali da igraju i u drugom timu", rekao je Karlos Ortega. 

Petar Cikuša igra srednjeg beka i povredom Domena Makuca na turniru u Doboju na samom startu sezone došao je do mesta u prvom timu. Đorđe Cikuša je desni bek, mada se snalazi i kao srednji i levi i obojica su nedavno potpisali ugovore do 2027. godine u Barseloni. Sledeće sezone Petra čeka još bitnija uloga u prvom timu dok će Đorđe otići na pozajmicu u Monpelje, gde će zameniti Marka Panića, a učiti od Valentana Porta koji je kapiten ekipe. 

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: 

Vojvodina rukomet  Arenasport/printscreen