Teniska reprezentacija Hrvatske je u potrazi za novim selektorom, nakon što je Željku Krajanu pred finalni turnir Dejvis kupa polovinom novembra uručen otkaz.

Kao najozbiljniji kandidati za upraženjeno mesto na klupi pominjali su se Goran Ivanišević i Ivan Ljubičić, bivši igrači koji trenutno sarađuju sa dvojicom od trojice najboljih tenisera sveta - Novakom Đokovićem i Rodžerom Federerom.

Ivanišević je u razgovoru za hrvatske medije ipak otkrio da se neće prihvatiti te funkcije, ali da je predložio kandidata koji bi trebalo da bude "pun pogodak" za Hrvatsku.

"Nadam se da će to izroditi njegov pozitivan odgovor i da ćemo vrlo brzo imati selektora. Njega igrači takođe žele i super je sa njima, boljeg od njega ne možemo dobiti, a ja se nadam da će i on prihvatiti taj poziv, ako ne 'polomićemo ga'", uz osmeh je poručio Ivanišević.

Ime potencijalnog selektora nije hteo da kaže, ali je otkrio da to nije Ljubičić.

"Neće ni Ljubičić biti novi selektor. Ljubo se kao i ja pristojno zahvalio na pozivu", dodao je bivši šampion Vimbldona.

Ivanišević je pred Vimbldon započeo saradnju sa drugim teniserom sveta Novakom Đokovićem i ona se pokazala kao veoma uspešna.

"Mi stvarno imamo fenomenalnu saradnju, ali tu stvarno pomažu i mentalitet i jezik, jer drugačije je kad ja odmah mogu da kažem kako mislim i da ispadne tako, a ne dok ja izvučem neku englesku reč, izrazim se... nije to to, jer mnogo puta ne ispadne ono što sam hteo da kažem. Novak i ja smo prijatelji već dugi niz godina, i to je mnogo pomoglo", objasnio je nekada četvrti igrač sveta.

Ivanišević ima dogovor da Đokovića prati na dva grend slema - Vimbldonu i US Openu, a Marjan Vajda je uz najboljeg srpskog tenisera na Australijan Openu i Rolan Garosu. Hrvat je rekao da se sa slovačkim stručnjakom brzo uklopio.

Marin je zalutao u šumu...

Goran Ivanišević osvrnuo se i na lošu sezonu Marina Čilića, koju je završio na 39. mestu ATP liste. "Reč je o predobrom igraču da se ne bi vratio. Kao da je sa autoputa zalutao u šumu, pa se nadam da će pronaći put nazad. Igrač sa tolikim izborom udaraca mora imati bolji plasman. Marin će sad sigurno imati teži put, jer je izgubio i samopouzdanje i neće mu biti lako, ali verujem da se može vratiti u vrh gde mu je i mesto", rekao je Ivanišević.

"Vajda je najedostavnija osoba za saradnju. Odličan tip, poznajemo se 30 godina i gotovo da identično razmišljamo. Nekada nam je i lakše na turnirima na kojima smo zajedno, jer ponekad on vidi neku stvar koja meni promakne, ili obrnuto. Ipak, najvažniji je igrač, kakve su njegove želje i videćemo da li će se to promeniti. Za sada imamo takvu preraspodelu i videćemo kako će to funkcionisati u budućnosti".

Osvrnuo se i na novi format Dejvis kupa, na kojem je Hrvatska doživela potpuni debakl, završivši takmičenje bez pobede i eliminacijom iz Svetske grupe.

"Bez Marina Čilića, sa polu Bornom Ćorićem realna stvar je da na finalu Dejvis kupa nismo imali šanse. A jedina dobra stvar je što nam se desio Borna Gojo i to nam je dobar smer za budućnost da moramo da radimo s mladima".

Kaže da takmičenju u novom formatu treba dati vremena.

"Utisak je da su parovi došli do izražaja, jer ako imaš dobrog singl igrača i rezultat je 1:1, u dublu je sve moguće. Ono što je izvesno je da je prve godine Rafa Nadal spasio takmičenje. Videćemo šta donosi budućnost u Dejvis kupu u novom formatu, ali im treba dati dve, tri godine da to zaživi", napomenuo je Goran Ivanišević.