Osnovao je Novak Đoković sa Vasekom Pospišilom PTPA, asocijaciju koja je napravljena sa glavnim ciljem da pomogne nižerangiranim igračima.

Veliki broj mladih igrača odustaje od bavljenja tenisom zbog finansijskih poteškoća i to je ono što Srbin želi da popravi. Ipak, ne misle svi tako. Švajcarski list "Bazler Cajtung" ga je napao.

Tačnije, uradio je to direktor turnira u Gštadu Džef Kole koji se protivi Novakovim planovima i ciljevima.

"Svi hoće da budu u boljoj kategoriji nego što jesu. Normalno je da bi želeli na svakom turniru da gledaju Federera, Đokovića i Nadala, ali to nije moguće. Slično je kao fudbal, Liga šampiona je kao grend slem u tenisu. Mastersi su Liga Evrope, dok turniri iz serije 500 prolaze dobro, oni iz serije 250 se muče, ali kukanje ne pomaže. Jednostavno je, ne možete da imate najbolje igrače stalno", rekao je Kole.

Objasnio je zašto se ne slaže sa načelima PTPA.

"Kažu da se igrači ne pitaju dovoljno, a to nije slučaj. MI smo hteli da spojimo turnire u Gštadu i Lozani, da napravimo kombinaciju muškog i ženskog turnira, ATP i WTA je dao blagoslov, igrači su blokirali. ATP ima idealan sistem, PTPA je nepotrebna. Ako želite da radite stvari na način kao Novak Đoković onda će ravnoteža da se poremeti i posledice će biti nemerljive. To nije dobra ideja Đokovića", jasan je Kole.

Novak se ne obazira previše na to u ovom trenutku, već se uputio ka Japanu gde će uraditi sve da osvoji zlato.