Srpskom teniseru Novaku Đokoviću danas je otkazana viza za Australiju. Pobedio je australijske vlasti na sudu, međutim ministar za imigracije Aleks Houk imao je diskreciono pravo da to poništi i učinio je to nakon čak pet dana odlaganja, verovatno i kako Đoković ne bi stigao da preda žalbu pred Australijan open.

Žalba je već spremna, videćemo da li će biti usvojena pre 17. januara kada bi Đoković već mogao na teren, a ukoliko advokati srpskog tenisera ne uspeju - biće deportovan.

Aleks Houk, ministar koji ima poreklo sa Balkana, u obrazloženju je naveo da je razlog otkazivanja vize Novaku Đokoviću "javni interes" njegove zemlje i da je odluku doneo nakon sagledavanja svih uglova, međutim jednu važnu stvar koja se očekivala je i prećutao.

Ako bude deportovan zbog vize, Đokoviću preti zabrana ulaska u Australiju na čak tri godine, o čemu je bilo reči otkako je zakoračio u Melburn, sada već davnog 4. januara.

Anketa

Hoće li Novak igrati na Australijan openu?


Houk nije rekao ni reč na ovu temu, verovatno čekajući ishod žalbe, a ostaje da se vidi da li će zabrana važiti i u slučaju srpskog tenisera, pošto se to razlikuje od slučaja do slučaja, nije obavezujuća. Moguće je da australijske vlasti "pomiluju" Đokovića i samo mu zabrane ulazak tokom Australijan opena, ali...

Postoji i realna opasnost da srpski teniser ne može da igra na Australijan openu sve do 2025. godine, kada će imati 37 godina i niko ne zna da li će se još baviti tenisom.

Ako se to desi, to bi bio nezapamćeni skandal...

Profimedia Novak Djokovic, trening u Australiji

Postanite deo MONDO SPORT zajednice na Viberu.