Srpski teniser Novak Đoković je osvajanjem Australijan opena podigao rekordni 22. grend slem i tako se opet izjednačio sa svojim najvećim rivalom Rafaelom Nadalom, dok je penzionisani Rodžer Federer sada u odnosu na obojicu "kratak za dva". Interesantno je da Nadal do sada nije rekao ni reč o uspehu Novaka Đokovića, samo se oglašavao njegov stric Toni da "pljuje" srpskog tenisera, dok se Federer za divno čudo javio, ali ne preterano ushićen.

Federer se u kasnim večernjim časovima oglasio na Instagramu uz svega pet reči, ali ako znamo da je bilo i grend slemova koje nije čestitao - može se reći i da je ovo napredak: "Neverovatan uspeh, ponovo! Velike čestitke", napisao je Švajcarac.

Interesantno je da je lepše reči o Rodžeru Federeru tokom Australijan opena uputio Novak Đoković - koji ga je sam spomenuo u govoru nakon pobede nad Andrejom Rubljovim u četvrtfinalu. Tada je Đoković stao pred kamere i prisetio se svog prvog grend slem finala iz 2007. godine upravo protiv Švajcarca, pozdravivši ga pred čitavim svetom, da bi potom na konferenciji za medije otkrio i da se nisu čuli od Federerovog oproštaja, odnosno da njihov odnos od tada nije napredovao.

Možda i nije suđeno da napreduje kada Rodžer Federer u penzionerskim danima ne stiže da Novaku Đokoviću pošalje poruku zbog teniskih uspeha, ni blizu kao "ljubavno pismo" za Rafaela Nadala posle 21. grend slema.

"Prijatelju i velikom rivalu Rafaelu Nadalu srdačno čestitam na tome što je postao prvi čovek koji je osvojio 21. grend slem titulu. Pre nekoliko meseci smo se šalili da smo obojica na štakama. Neverovatno. Nikad ne potcenjujte velikog šampiona. Tvoja neverovatna radna etika, posvećenost i borbeni duh su inspiracija za mene i za bezbroj ljudi širom sveta. Ponosan sam na to što delim ovu eru s tobom i počastvovan sam što imam ulogu u tome da te guram da ostvaruješ sve više i više, kao što si i ti meni radio u poslednjih 18 godina... Siguran sam da ćeš imati još ostvarenja u budućnosti, ali sada uživaj u ovome!", napisao je pre godinu dana Federer o Nadalu, dok mu je čestitao i na 22. grend slemu na Rolan Garosu.

Profimedia Novak Đoković sa peharom

Očigledno je da iako Novak Đoković pokušava da održi "zdrav odnos sa njima", čak i da ne govori naglas ono što ceo svet zna osim Rodžera Federera i Rafaela Nadala - da je najbolji svih vremena - međutim očigledno je da se ne može svima udovoljiti i da su to stvari koje treba da opterećuju srpskog asa.