Rat u Ukrajini traje već više od godinu i po dana, a i pored najavljene kontraofanzive, Ukrajinci nisu uspeli daleko da odbace ruske trupe sa istoka svoje zemlje. Među onima koji već dugo ratuju protiv Rusije je i nekadašnji ukrajinski teniser Aleksander Dolgopolov, koji se često oglašava na društvenim mrežama fotografijama sa prve linije fronta.

Bivši sportista koji se zalagao da Novak Đoković bude izbačen sa velikih turnira jer nije osudio rat u Evropi, odnosno po njegovim rečima "podržao je genocid", sada ima zadatak da ubija Ruse. Kako je već nekoliko puta objašnjavao, Dolgopolov na ratištu upravlja dronovima i njim napada ruske položaje, ali situacija nije uvek sjajna za Ukrajince - sada je pričao i o tome.

"Sediš u rovu i nakon nekoliko rundi granata počinješ da uočavaš sled događaja. Jedan minobacač tuče svaka dva minuta, a drugi 40 sekundi nakon njega. Bili smo u rovu 15 sati, bili smo poput zombija i pili energetska pića, a granate su se približavale. Prvo su bile na 30 metara, pa na 20, pa na 15 metara od nas. Mi smo bili metar ispod zemlje", ispričao je Aleksander Dolgopolov za "Dejli mejl" i dodao: "Osećate ih kako prolaze kroz vaše telo kada padnu na tlo i eksplodiraju. Čujete kada ih lansiraju i znate da imate oko 20 sekundi pre nego eksplodiraju. Za granate od 120 milimetara kažu da, ako sleti manje od osam metara od vas, ako vas geleri i ne pogode može doći do puknuća organa zbog eksplozije. Sedite i ne možete ništa da uradite. Razmišljate mogu li pobeći iz rova i doći do automobila, a to je sigurno najgora odluka koju možete da napravite u toj situaciji."

Po rečima nekadašnjeg ukrajinskog tenisera, svaki dan se nalazi u situacijama koje su opasne po život. "Jedna granata pala je dovoljno blizu da smo svi mogli imati teške potrese mozga. Eksplozija je prošla ravno kroz mene. No, prošli smo dobro, a znate da nemaju neograničen broj granata, pa će u jednom trenutku svemu doći kraj. Skupo je tući bez prestanka. Kad su prestali, izašli smo i nastavili sa svojim dužnostima.", rekao je Aleksander.

Tokom ratovanja na istoku Ukrajine, Dolgopolov je naučio mnogo o opremi kojom upravlja, ali i o ruskom naoružanju koje mu pravi probleme. Rat je veoma težak, a po mišljenju nekadašnjeg tenisera zemlje koje pomažu Ukrajini za sada nisu dovoljno uključene - trebalo bi da pošalju više naoružanja jer je u suprotnom nemoguće pobediti Ruse!

"Pokažete i namestite gde da puste eksploziv. Oni pogledaju video snimak i mogu tačno da vide protivničke položaje. Osim toga, tu je i prikupljanje svih drugih informacija, a dok naši vojnici napadaju, mi to kontrolišemo s neba. Naučiš kakvo oružje ima neprijatelj, kako zvuči, gde mogu da te vide. Ako si se loše sakrio, počnu da pucaju na tebe. Nemaš što drugo da radiš, nego da ostaneš u rovu i nadaš se da te ništa pogoditi. Nedavno je poginuo jedan moj saborac, imao je 25 godina. Došao je iz Gruzije, da se bori za Ukrajinu. Bio je to bolan gubitak za nas. Što više vremena prolazi, vidiš više ljudi kako umiru oko tebe. Sve to je ostavilo traga na meni. Nisam srećan kao pre, život je stresniji. Nekad sam bio vrlo ležerna osoba, uvek nasmejan i spreman na šalu. To je psihološki iscrpljujuće i svi plaćamo cenu", ispričao je bivši teniser i zatim napao države koje pomažu Ukrajini: "Nažalost, naši partneri nemaju cilj da mi pobedimo. Svima je očito da dobijamo dovoljno oružja i municije tek da nastavimo dalje sa borbama, ali ne i da pobedimo. Očito je da nemamo bilo čega da ovo završimo. Ako mi u borbu krenemo s pet oklopnih vozila, Rusi će ih izbaciti 15. Imaju više ljudi, imaju više gotovo svega, matematički nemoguće ih je pobediti."

(MONDO/D. N./Daily mail)

BONUS VIDEO:

"POSETA PUTINA ARAPSKIM EMIRATIMA POKAZUJE DO SAD NEZAMISLIVO!" Rabrenović za Kurir: Ova država u usponu nadmašiće i Rusiju i Kinu Kurir TV