Svemu lepom dođe kraj. Nažalost, ali je tako. U raznim sferama života to se događa, razlozi za to su razni, nekad su vidljivi, nekada ne, ponekad se samo desi da taj "balon" pukne. Nešto tako dogodilo se između Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića posle pet godina uspešne saradnje.

Zajedno su osvojili 12 grend slem trofeja i onda je krajem marta stigla informacija o prekidu. Da stvari ne idu kako treba moglo je da se nasluti već neko vreme, još od završnog Mastersa u Torinu prošle godine. Nastavilo se u Australiji i završilo posle Indijan Velsa. Upravo je čuveni Hrvat prihvatio da razgovara za MONDO. Nije trajalo dugo, ali dovoljno da kaže najvažnije stvari.

Krenulo je sve od jedne šale i podsećanja na konferenciju od prošle godine kada je rekao da je "za 2024. godinu spremio lekove za smirenje, jer se pored grend slemova igra i Olimpijada". Sada mu je malo lakše. "Jeste lakše je, otkazao sam pošiljku lekova. Uvek je uzbudljivo. To je tako, Novak je takva osoba. Nije to samo sa mnom, već i sa Bekerom, Vajdom. To su emocije, nikada mi to nije smetalo. Vidim po medijima koliko se piše što je vikao na mene. Na meču se pola toga ne čuje, ne razume, veliki su tereni. Važno je da dobije meč, bolje da viče i da pobedi, nego da ne viče i da izgubi", počeo je Ivanišević razgovor za MONDO.

"NEMA VRAĆANJA NA STARO"

Profimedia, MN Press Goran Ivanišević i Novak Đoković

I u Melburnu je moglo da se primeti da postoji neki jaz. Nije bilo toliko vikanja, reakcija, ni iz lože ni sa Novakove strane. "Bila je ta Australija čudna, iskreno. Od samog početka i Junajted kupa. Uvek kad igra za Srbiju daje sve od sebe, onda je dva dobra meča imao, pa povreda protiv de Minora. Bilo je toplo-hladno, ušao je u polufinale slema. Tamo kao da nije bilo prisutan, ni telom ni glavom. Protiv Sinera, koji je odličan igrač, ne možeš tako. Nema tu tragedije, polufinale je rezultat za koji bi se drugi udarali nogom u zadnjicu."

Ispričao je i kako je izgledao njihov razgovor u Indijan Velsu koji je označio kraj saradnje. "Bio je to lep i ugodan razgovor, na jednom prelepom mestu. Drago mi je što sam bio tamo, što smo seli, popričali. To je ipak... Tih pet godina, to mi je prelep deo života".

Na direktno pitanje da li bi ponovo trenirao Đokovića ukoliko bi dobio poziv dao je direktan odgovor. "Nema tu vraćanja na staro. On ima svoj put, zna, ima sve u glavi. Ne bi bio ovo što jeste i ne bi uradio sve to što je uspeo. Nikada nisam za vraćanje na staro."

"ZIKIJU SAM REKAO NEKE STVARI"

Nenad Zimonjić i Novak Đoković
Felice Calabrň / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Sada je umesto Ivaniševića tu Nenad Zimonjić. Da li privremeno ili stalno, ostaje da se vidi. Nedavno se Goran video sa bivšim srpskim igračem u Zagrebu. "Ziki i ja smo veliki prijatelji, mnogo pričamo i inače. Bio je sa nama pre dve godine na Vimbldonu dve nedelje. Zna. Neke stvari već zna, neke sam mu rekao, neke će sam videti. Važan je taj mentalitet koji odlično poznaje. Perfektan je izbor za Novaka, nadam se da će se nastaviti"

U Monte Karlu je Ziki mogao da vidi kako izgleda to kada Novak viče ka njemu i loži. "Zna Zimonjić sve, nije ništa novo. To je tako. Ljudima je možda čudno, neki to ne razumeju. Kako najbolji igrač u istoriji tenisa upadne u takve 'rupe', viče i slično. To je tako, možeš bilo šta da pričaš u tom momentu, ako procesuira u glavi, može dobro da ispadne. Uglavnom ispada super. Svi smo se na to navikli.

"NOVAK IMA TAJ PREKIDAČ"

eurosport, Eurosport printscreen Goran Ivanišević

Đoković ove sezone još uvek nije osvojio nijedan trofej. Igrao je na Australijan openu, Indijan Velsu i Monte Karlu. Goran nije zabrinut, uveren je da će sve doći na svoje i to vrlo brzo. "Rekao bih da se tempira za Rolan Garos, Vimbldon i kruna bi bila na Olimpijskim igrama. Tenis nije kao boks, gde imaš meč za tri meseca, pa se za to spremaš. Doduše uspevao je on u tome već."

Dao je potom i slikovit primer. "Ni prošle godine nije bilo savršeno. Bilo je 'ajme majko' i u Monte Karlu, Banjaluci i Rimu. Došli smo zatim u Pariz. Pamtim taj petak, trening, kad sam rekao da osvaja turnir. Videlo mu se to u očima, taj 'klik'. Ako uspe, a nadam se da hoće, ako upali taj prekidač, onda sve može da osvoji", zaključio je Ivanišević intervju za MONDO.

Goran Ivanišević intervju MONDO/Nemanja Stanojčić

(MONDO - N. S.)

BONUS VIDEO:

Goran Ivanišević i Luna Vujović u Zagrebu Mondo/Nemanaja Stanojčić