Ruski teniser Andrej Rubljov, osmi teniser sveta, trijumfovao je na turniru masters serije u Madridu, pošto je u nedelju u finalu, posle preokreta, savadao Kanađanina Feliksa Ože Alijasima u tri seta, sa 4:6, 7:5, 7:5. Rubljovu je to 16. titula u karijeri, a druga na mastersima, posle osvajanja Monte Karla prošle godine.

Zanimljiva simbolika je i to da je Rubljov na pravoslavni Uskrs pre dve godine pobedio Novaka Đokovića u Beogradu i osvojio turnir "Serbia open 2022". Godinu kasnije, 2023, takođe je na veliki verski praznik trijumfovao i u finalu Monte Karla, pobedivši Holgera Runea. Simbolika na koju će i sledećih godina sigurno njegovi navijači obraćati pažnju.

"Nemam reči, da ste znali kroz šta sam prošao u prethodnih devet dana, ne biste ni zamislili da ću biti u stanju da osvojim titulu. Izuzetno sam srećan, ta jedna nedelja promenila je sve, jer sada izgleda kao da prethodnih nedelja nisam gubio u prvim rundama!", govorio je Rubljov posle trijumfa i svoje druge titule ove sezone, nakon osvojenog Hong Konga.

"Bio sam skoro mrtav, svakog dana"

Andrej Rubljov
Pierre-Philippe MARCOU / AFP / Profimedia 

U finalu protiv Alijasima, Rubljov je loše počeo, Kanađanin je osvojio prvi set, ali je sve promenio 12. gem u drugom setu, kada je osvojio "brejk" i krenuo snažno ka 16. tituli u karijeri. "Ovo je trofej na koji sam najponosniji u karijeri. Bio sam skoro mrtav svakog dana, nisam spavao noćima... Poslednja tri, četiri dana uopšte nisam spavao", kazao je on.

Rubljov je na putu ka finalu dominantno pobedio Karlosa Alkaraza, koji je u međuvremenu zbog povrede odustao od Rima, a potom je u polufinalu eliminisao Tejlora Frica. Sa druge strane, Feliks-Ože Alijasim imao je neverovatnu situaciju da su čak trojica igrača protiv njega predala mečeve zbog povreda, uključujući i Janika Sinera, heroja iz senke Jiržija Lehečku...

Pažnja ljubitelja tenisa od ponedeljka će se prebaciti na Rim, gde će biti održan žreb za poslednji Masters pred Rolan Garos. Biće to i poslednja provera Novaka Đokovića za Otvoreno prvenstvo Francuske, nakon skoro mesec dana pauze najboljeg svih vremena.

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO:

Trening Novak Đoković Košutnjak Kurir