Dominik Tim (30) nedavno je potvrdio da će 2024. godina da bude poslednja u njegovoj karijeri. Veliki problemi sa povredama uzeli su maha, pokušavao je da se vrati u staru formu, nije uspeo. Nekadašnji grend slem šampion rešio je da ode u penziju i u Beču bi trebalo da odigra poslednji turnir. Uprkos svemu ovome, organizatori Rolan Garosa mu nisu dali specijalnu pozivnicu.

Stiglo je zvanično saopštenje iz Pariza sa imenima ljudi koji su dobili "vajld kard" i na toj listi nije se našlo ime austrijskog tenisera. Umesto njega u glavnom žrebu u muškom singlu našli su se Gaske, Atman, Erber, Majo, Perikar, Miler, Volton i Moreno de Alboran. Nije dobio specijalnu pozivnicu ni za kvalifikacije kao trenutno 117. igrač sveta, a dva puta je baš na pariskoj šljaci igrao u finalu.

Ova odluka izazvala je dosta komentara, posebno na društvenim mrežama i mnogi su razočarani zbog toga što se Tim nije našao na spisku učesnika. Popularni Domi važio je za jednu od zvezda svetskog tenisa. Predviđali su mu mnogi prvo mesto, mnoštvo grend slem pehara, ali se to nije dogodilo.

"Zlatni dečko" austrijskog tenisa došao je do trećeg mesta na ATP listi, osvojio je US open 2020. godine i igrao je još tri grend slem finala. Na Rolan Garosu 2018. i 2019. godine savladao ga je Rafael Nadal, dok ga je na Australijan openu 2020. pobedio Novak Đoković posle pet setova. "Postoji nekoliko razloga za odluku o odlasku u penziju. Prvi je moj ručni zglob. Nije onakav kakav treba da bude niti kako ja želim. Drugi razlog je moj unutrašnji osećaj. Razmišljao sam o ovome duže vreme. Pažljivo sam razmatrao. Razmišljao sam i o celom putovanju koje sam imao kao teniser, bilo je neverovatno. Imao sam uspehe, osvajao trofeje, putovanje je bilo sjajno. Usponi i padovi, neverovatno iskustvo i na tome sam zahvalan. Na kraju, zaključio sam da je ova odluka o kraju karijere jedina prava. Srećan sam zbog te odluke i uzbuđen sam zbog svega što sledi", rekao je Tim.

ĐOKOVIĆ GA HVALIO

Dominik Tim Novak Đoković
MN Press 

Očekuje se da će Tim na turniru u Beču (od 21. do 27. oktobra) da se oprosti od aktivnog igranja tenisa. A, tokom turnira u Rimu je Novak biranim rečima pričao o njemu. U tom momentu se još uvek Dominik nije oglasio o penziji, već je sve bilo u domenu spekulacija. Šta misli o njemu i koliko ga ceni, najbolje govore reči srpskog asa.

"Mogu da kažem da je Dominik sjajna osoba i primer nekoga ko nikada ne odustaje, čak i kad ima velike probleme sa povredama. Pokušava da se vrati na nivo na kom je bio kada je osvojio grend slem i bio u vrhu", rekao je Novak.

Nole je sa Dominikom igrao 12 mečeva i sedam puta je slavio. Njihov poslednji duel na Završnom mastersu 2020. godine u polufinalu pripao je Austrijancu koji je zatim u borbi za pehar izgubio od Danila Medvedeva. "Znam koliko mu je teško, pošto sam i ja 2018. imao ozbiljnu povredu lakta, ali sam uspeo da se vratim posle šest-sedam meseci. Kod njega to traje već nekoliko godina i nije mu lako", ispričao je Đoković i tada dodao da se nada da će se ipak vratiti tenisu, ali se to ipak neće dogoditi...

(MONDO - N.S.)

BONUS VIDEO:

Goran Ivanišević intervju MONDO/Nemanja Stanojčić