Novak Đoković ove srede puni 37 godina, boraveći u Ženevi, gde prvi put učestvuje na tamošnjem teniskom turniru. Niko nije navikao, on najmanje, da na svoj divan dan bude van linije Rim - Beograd - Pariz, ali ogromna želja ponovo osvoji Rolan Garos odvela ga je ove nedelje u Švajcarsku, gde će od danas pokušati da pobedi nekoliko mečeva i uđe u kakav-takav ritam pre selidbe u Francusku, gde će igrati na Rolan Garosu od sledeće nedelje.

Sama činjenica da je Novak posle 20 godina karijere prvi put otišao u Ženevu mimo svih svojih rutina i običaja govori o tome koliku energiju i motiv ima da uradi sve što može da se spremi za Pariz. I ta njegova žrtva i odlazak iz Beograda svedoče koliko Đoković hoće da osvoji 25. grend slem trofej i dodatno uveća prednost u odnosu na Rafaela Nadala (22) i Rodžera Federera (20).

Naravno, cilj je i da što duže izdrži na prvom mestu ATP liste, koja je pod sve jačim udarcima Janika Sinera, aktuelnog osvajača "Novakovog" Australijan opena. Đokovićevu situaciju s tim u vezi trenutno koliko-toliko olakšava okolnost da Italijan prolazi kroz značajne probleme sa povredom kuka, zbog koje nije igrao u Rimu i zbog koje danima i već nedeljama trči trku sa vremenom da bi bio spreman za Pariz.

Italy Photo Press / Zuma Press / Profimedia, Tiziana FABI / AFP / Profimedia Novak Đoković

U takvoj situaciji, na dan svog 37. rođendana i ulaska u 38. godinu, sigurno je da Novak neće imati previše vremena da se osvrće na urađeno, da podvlači linije, sabira učinjeno i da markira šta je moglo bolje. Kao i uvek, Novak radi ono u čemu je najbolji - potpuno fokusiran na trenutak u kojem je i koji predstoji, a umesto rođendanske proslave sa najbližima ovo veče provešće na terenu.

Prema ranije objavljenoj satnici, Đoković će u sredu oko 18 časova zaigrati svoj istorijski, prvi meč u Ženevi protiv Nemca koji je u utorak pobedio Endija Mareja u dva seta. Jednog dana će pričati... Za sada - ne!

Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia Novak Đoković

Današnji Noletov rival Janik Hanfman tako je sprečio veliku simboliku, da Novak na rođendan igra protiv tenisera sa kojim se poznaje od detinjstva i sa kojim je decenijama drug. Njihov susret sačekaće neko manje turbulentno vreme u Novakovom životu, u kojem će moći da se miran osvrće na karijeru koju je imao, na svoje titule Australijan opena, Rolan Garosa, Vimbldona, na svoja rivalstva sa Rafaelom Nadalom, Rodžerom Federerom, Endijem Marejem, Karlosom Alkarazom... Biće to sigurno sjajna priča, možda knjiga i film. I sve to će biti sjajno, kada dođe na red. U ovom trenutku, postupimo kao Đoković i radujmo se svakom njegovom meču, jer se takav teniser, šampion i sportista neće opet pojaviti.

Novače, srećan rođendan i pobeđuj još dugo.

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO:

instagram/negujmosrbski Novak Đoković Jelena Đoković papilotne