Novak Đoković nije u stanju da brani titulu na Rolan Garosu. Zbog povrede meniskusa morao je da donese najtežu moguću odluku za jednog sportistu - da se povuče sa turnira. Ostavio je srceparajuću poruku na društvenim mrežama, a sada se svi pitaju isto. Da li će moći da igra na Vimbldonu i na Olimpijskim igrama?

Da ne bi bilo nagađanja i spekulisanja, pozvali smo poznatog doktora Momu Jakovljevića, zamenika direktora bolnice "Dragiša Mišović" i doktora KK Partizan. Veza Pariz - Beograd odlično je funkcionisala, pa smo direktno mogli da čujemo šta doktor ima da kaže o svemu tome. Snimak magnetne rezonance očigledno nije bio dobar, čim je došlo do povlačenja. "Ne znam sada, nisam video snimak, ne znam preciznije. Ako je pukao meniskus onda povreda može da se reši i neoperativno i operativno. Ako je pukao mora da se leči operacijom. Da li će da se skida parcijalno ili ceo ili da se prešije meniskus. Ako se prešije, onda je oporavak šest nedelja, ako se vadi ceo onda je kraće", počeo je doktor Moma Jakovljević razgovor za MONDO.

DA LI JE OPERACIJA NEOPHODNA?

YOAN VALAT/EPA Tokom meča protiv Serundola.

Potpuno logično, sledeće pitanje za doktora bilo je da li je operacija neophodna? "To će da se proceni na osnovu artroskopije, snimak magnetne rezonance služi da se vidi stepen povrede, da li je napukao, da li je izašao iz ležišta... Ako se pocepa meniskus onda mora da se reši operativno. Ili je možda samo nagnječen ili uštinut. Nemam uvid u povredu. To će da proceni ortoped. Operacija i oporavak traju četiri do šest nedelja. Može i 15 dana ako izvadi ceo meniskus. On je sportista, ima jake mišiće"

Pojasnio je doktor Jakovljević i kako će sve to da izgleda i šta će ortoped da radi. "Kada se uđe artroskopski, sa kamerom, onda će na licu mesta da se utvrdi. To se radi spinalnom anestezijom. On je budan, Novak se pita. Njegova je noga. U principu, ako je napukao, onda treba da se vadi, da li deo ili parcijalno, to je slično. Može da se bavi sportom kao da ništa nije bilo, čak ljudi mogu da skijaju, pošto je skiajnje sport koji zahteva jaka kolena. Moram i da mu čestitam ovako javno. Svaka čast kako je izdržao peti set sa takvim meniskusom protiv Serundola."

Posle kratke digresije se vratio na potencijalnu operaciju. "To će da proceni njegov ortoped, verovatno će u inostranstvu, ima svoje izbore. U principu kamera ulazi, nema tu velikog reza, sitne male rupice, oporavak je brz."

"MANJE JE ZLO, MOGLO JE GORE"

MONDO/Nemanja Stanojčić Novak, povreda, koleno

Novak je na konferenciji za medije posle meča rekao da je od lekara dobio veliku dozu lekova protiv bolova i da mu je to pomoglo da pobedi Serundola i da prođe u četvrtfinale na Rolan Garosu. "Uz jake bolove, lekovi zamaskiraju. Čim nema lekova onda strašno boli. On je nestvaran, više sam puta rekao, psiho-fizička ravnoteža. Neko je fizički jak, psihički nije, on ima neviđen balans. Fantastičan. Da izdrži, ima jak prag bola. Šta je uradio, to je čudo neviđeno. Čim je odustao znači verovatno da je pukao meniskus. Bilo bi gore da je povredio prednje ukrštene ligamente, to bi bilo bar devet meseci. Ovako je manje zlo, između dva zla desilo se manje."

Ponovio je i šta je najveća dilema. "Manje zlo je, oporavak je brži čim nisu prednji ukršteni. Jedno je magnetna rezonanca, to je dobar snimak, ali je artroskopski sve to drugačije. Bliže, da se vidi na licu mesta kako je i da se donese odluka. Dilema je jedino da li parcijalno ili ceo meniskus. Ako je malo parče izašlo iz ležišta onda će verovatno da bude parcijalno. Kad ortoped uđe artroskopski onda će sve da bude jasnije."

VIMBLDON I OLIMPIJSKE IGRE - KAKVE SU ŠANSE?

Moma Jakovljević o povredi Novaka Đokovića i operaciji
Profimedia/Alamy Live news/Frank Molter 

Svi su zabrinuti zbog stanja njegove povrede, pa smo zato doktora pitali direktno. Da li će Novak moći da igra na Olimpijskim igrama krajem jula i početkom avgusta. "Ako bi se operisao u narednih nekoliko dana, može. Bio bi spreman negde početkom jula ako bi se operisao. Apsolutno može. Jak je i psihički i fizički. Može da počne da trenira za 30 dana."

Vimbldon se održava od 1. do 14 jula, kakve su šanse za treći grend slem sezone? "Teško. Baš teško za taj turnir. Posle operacije mora da jača mišiće. To je malo teže. Za Olimpijskie igre, ako se operiše u narednih nekolik dana, onda da. Za Vimbldon teško, moguće je, ali teško. On je mlad, 37 godina, to su dobre godine, fizički gledano. Brži će oporavak da bude nego moj recimo."

Na kraju je doktor Moma želeo još nešto da doda. "Slobodno ovo napišite, svaka njemu čast. Gledao sam ceo meč protiv Serundola. Kako je nastavio da igra. Njegov voljni momenat, na to mnogi sportisti treba da se ugledaju. Ja mu se divim. Trčati četiri sata gore-dole. To je izuzetno težak sport. Probajte da šetate lagano toliko dugo. Novak je čovek stena. Neverovatan je. Za primer sportistima u celom svetu", zaključio je Jakovljević.

(MONDO - Nemanja Stanojčić)

BONUS VIDEO:

Novak Djokovic u Areni MONDO