Slušaj vest

Novak Đoković leći će u subotu uveče miran da spava. U nedelju od 15 časova igraće finale Vimbldona i čak 37. put u karijeri izaći će na teren svestan da ga tri seta dele od još jedne grend slem titule. Ako je osvoji, biće to njegova 25. titula, biće to njegov osmi trofej na Vimbldonu, u čemu će se izjednačiti sa Rodžerom Federerom i biće to njegova osveta Karlosu Alkarazu za prošlosezonsko finale.

Između njega i Alkaraza od pojave i dalje mladog Španca na ATP turu postoji samo poštovanje i ništa drugo. Karlos trenira sa njim, pozdravlja se sa Đokovićevom decom i provodi vreme sa njima i van terena na velikim turnirima, u očiglednom prijateljstvu, koliko je ono moguće među tako velikim rivalima dok se takmiče jedan protiv drugog. Ipak, od prvog servisa u sutrašnjem finalu, ulog će obojici biti mnogo veći od titule, a borba će se voditi dok ne iscrpe iz sebe što imaju i mogu, pa i preko toga.

Pred Karlosom su godine i godine u kojima će sigurno osvajati još mnogo grend slemova i igrati u još mnogo finala. Pred Novakom, nedeljnim izazivačem na Vimbldonu, je šansa da napravi dodatni iskorak u istoriju tako duboku da do nje nijedan teniser nikad nije stigao. Rafael Nadal ima 22 titule, Rodžer Federer završio jer karijeru sa 20.

Iako je desetine i desetine puta odlazio na spavanje pred finale, ova noć će sigurno biti posebna za njega. Ne zato što se nazire da će ih u budućnosti biti manje. Novak je uostalom ovog proleća na doslovno jednoj zdravoj nozi ušao u četvrtfinale Rolan Garosa, a onda je tri nedelje posle operacije stigao do finala Vimbldona i ne sluti se problem koji bi ga sprečio da to ponovi i naredne sezone, a što da ne i u sezonama posle nje?

Ovog puta, noć između subote i nedelje doneće Novaku sigurno posebno uzbuđenje jer je ovaj Novak rešen da svakome saspe sve u lice, da nijedan nesportski gest ili potez na tribinama ne ostavi bez odgovora i da na kraju zasvira violinu pobednički - najpre svojoj kćerki Tari, a onda i svima koji se decenijama ni ne trude da budu fer prema najvećem svih vremena. I njima je sigurno posvetio reči objave koju je podelio na društvenim mrežama pred spavanje. U njoj su citirane ove poruke komentatora o njemu:

  • "I svi pogledi su usmereni ka sedmostrukom šampionu"
  • "Ne očekujem mnogo od njega jer dolazi iz povrede, kidanja meniskusa, prošlo je mesec dana"
  • "Novače, koliko je bilo lako verovati u tvoju igru kada si morao da razmišljaš povredi?"
  • "Izuzetno mi je drago zbog načina na koji sam se osećao danas, zbog načina na koji sam igrao i hvala vam svima što ste došli danas i podržali me", citirane su Novakove reči.

Na Novakovom video-snimku čuje se i pesma Rijane i Džej-Zija "Run This Town", tačnije njena prva strofa, odabrana sigurno ne bez razloga: "Osećam da nadolazi u vazduhu, čujem vriske sa svih strana, navučena sam na uzbuđenje, to je opasna ljubavna afera. Ne mogu da budem uplašena kada krene po lošem, ako postoji problem - reci mi to odmah. Jedina stvar koja mi je na umu - je ko vodi ovaj grad večeras?". Uz tu pesmu objavio je reči: "Još jedna. Vidimo se sutra"

I za kraj snimka, odjekuju ove reči: "Novače, ovo je tvoje 37. grend slem finale i deseto ovde u Vimbldonu".

Neka bude spektakl i neka najveći svih vremena opet pobedi.

BONUS VIDEO: Novače, zasviraj im ovako violinu i u nedelju

RTS Novak đoković svira violinu reketom