Slušaj vest

Američki "ESPN" rangirao je 100 najboljih sportista 21. veka i svojom listom razbesneo je mnoge. Prema njihovom mišljenju, najbolji sportista koga smo gledali od 2001. godine je američki plivač Majkl Felps, poznat po 28 olimpijskih medalja, od toga 23 zlatne. Ipak, u Srbiji malo bolje znamo kako je došao do rekordne osme zlatne u Pekingu kada je pobedio Milorada Čavića.

Na drugom mestu je američka teniserka Serena Vilijams, koja je ispred najboljeg fudbalera svih vremena Lionela Mesija, a u najboljih pet je još dvoje Amerikanaca - košarkaš Lebron Džejms i igrač američkog fudbala Tom Brejdi. Ono što sve zanima je gde je na ovoj listi Novak Đoković i verovali ili ne - ESPN ga je stavio tek na 11. mesto. Ispred njega je Rodžer Federer koji je zauzeo visoko šesto mesto, iako je njegove rekorde Nole odavno oborio.

Između njih dvojice su još i Simon Bajls (gimnastika), Tajger Vuds (golf), Jusein Bolt (atletika) i Kobi Brajant (košarka), a vredi napomenuti da odmah iza Noleta slede Rafael Nadal (tenis), Kristijano Ronaldo (fudbal), Stef Kari (košarka) i Keti Ledecki (plivanje).

John Walton / PA Images / Profimedia, Ella Ling / Shutterstock Editorial / Profimedia Kejt Midlton na Vimbldonu

Od srpskih sportista, na listi je još jedan. Košarkaš Nikola Jokić zauzeo je visoko 28. mesto ispred recimo Mihaela Šumahera (Formula 1), ali i drugih košarkaša Kevina Durenta (39. mesto), Dirka Novickog (41), Janisa Adetokunba (42) i Stiva Neša (51). Kao i u slučaju niskog rangiranja Novaka Đokovića, veliki broj je i onih koji se ne slažu sa visokom pozicijom Nikole Jokića, iako je osvojio tri MVP priznanja.

Što se tiče same liste, vredi napomenuti da je veliki broj sportista iz bejzbola, ima i ih iz hokeja, pa se može unapred reći da je prilagođena američkom tržištu sa kog i inače dolazi ESPN.


BONUS VIDEO:

RTS Englezi na Vimbldonu navijaju za Novaka Đokovića

(MONDO - M.V.)