Slušaj vest

Novak Đoković je najbolji teniser svih vremena i to je jasno. Rezultati to govore i koliko god se navijači Rafael Nadala i Rodžera Federera trudili da probaju to da umanje, ne uspeva im. Po svim parametrima je ispred dvojice najvećih rivala. I pored "milion" titula i svega što je uradio u dugoj i uspešnoj karijeri jedna stvar mu nedostaje.

Nikada srpski teniser nije osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama. Ukoliko to konačno uspe u Parizu ispisaće nove stranice istorije i još jednom će da zapuši usta svima koji se trude da ga nipodištavaju na sve načine. Podatak da je to u istoriji pošlo za rukom samo još četvoro ljudi. Dvojici tenisera i dvojici teniserki.

U pitanju je karijerni zlatni slem u tenisu. U prevodu, četiri osvojena grend slema i najsjajnije odličje na Olimpijskim igrama. Ko je to uspeo? Štefi Graf, Andre Agasi, Serena Vilijams i Rafael Nadal. Srpski as bio bi tek peti igrač u istoriji sa takvim uspehom, a prvi korak moraće da napravi već danas protiv Metjua Ebdena (ne pre 14 časova).

ŠTEFI GRAF

Jedina koja je uspela da osvoji karijerni zlatni slem u istoj sezoni je Štefi Graf koja je to učinila 1988. godine. Na Australijan openu pobedila je Kris Evert, na Rolan Garosu Natašu Zverevu, na Vimbldonu Martinu Navratilovu i na US Openu Gabrijelu Sabatini. Na Olimpijskim igrama u Seulu srušila je Sabatini.

Sve ovo je Nemica uspela da uradi sa 19 godina. Proslavila je rođendan 14. juna, tako da je pojedine turnire osvojila zvanično sa 18 godina...

ANDRE AGASI

Andre Agasi i Novak Đoković
Profimedia 

Prvi teniser koji je uspeo da osvoji karijerni grend slem je Andre Agasi. Igrom slučaja on je suprug Štefi Graf. Za razliku od nje nije to učinio iste sezone. Na Vimbldonu 1992. je pobedio Gorana Ivaniševića u finalu i uzeo prvi trofej. Onda je 1994. godine pobedio Mihaela Štiha u finalu US opena, pa Pita Samprasa na Australijan oppenu 1995. godine. Na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. je dobio Serđa Brugeru u meču za zlato, a Rolan Garos je osvojio 1999. godine pobedom protiv Andreja Medvedeva i to mu je jedina titula na pariskoj šljaci.

Dakle, do karijernog grend slema stigao je za sedam godina.

RAFAEL NADAL

Rafael Nadal Olimpijske igre Peking
BEHROUZ MEHRI / AFP / Profimedia 

Postao je Rafael Nadal drugi teniser koji je uspeo da osvoji karijerni zlatni slem i to sa 24 godine. Prvu grend slem titulu osvojio je 2005. na Rolan Garosu pobedom protiv Marijana Puerte. Onda je 2008. na Vimbldonu pobedio Rodžera Federera i par meseci kasnije je u finalu Olimpijskih igara u Pekingu pobedio Fernanda Gonzalesa i osvojio zlato.

Prvu titulu na Australijan openu osvojio je 2009. pobedom protiv Federera, pa je 2010. u finalu US opena pobedio Novaka Đokovića. Dakle, za spomenuti uspeh bilo mu je potrebno pet godina.

SERENA VILIJAMS

Poslednja kojoj je ovo pošlo za rukom je Serena Vilijams. Prvu grend slem titulu osvojila je 1999. godine na US openu pobedom protiv martine Hingis. Potom je 20002. godine na Rolan Garosu i Vimbldonu pobedila svoju sestru Venus, pa je sestru srušila i u finalu Australijan opena 2003. godine. Zlato u dublu osvajala je dva puta, ali je konačno zlato u singlu na Olimpijskim igrama osvojila u Londonu 2012. godine kada je lako i ubedljivo dobila Mariju Šarapovu.

Dakle, za osvajanje karijernog zlatnog slema bilo joj je potrebno 13 godina. Zanimljivo je da je i u Londonu takođe osvojila zlato u dublu, sva tri zlata u igri parova uzela je sa sestrom Venus.

NOVAK ĐOKOVIĆ?

Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia Novak Đoković

Može li Novak Đoković da im se pridruži. Prvi grend slem Srbin je osvojio 2008. godine na Australijan openu kada e pobedio Žoa-Vilfreda Congu, prvu titulu na Vimbldonu uzeo je 2011. godine pobedom protiv Rafael Nadala, a nekoliko meseci kasnije je u finalu US opena dobio ponovo Rafu. Na prvi trofej na Rolan Garosu čekao je sve do 2016. kada je savladao Endija Mareja.

Da rezimiramo, ako u Parizu uspe da osvoji najsjajnije, do karijernog zlatnog slema doći će nestvarnog uspeha za 16 godina. Najbliži tome bio je u Tokiju 2021. godine kada je izgubio u polufinalu od Aleksandera Zvereva. Prema projektovanom žrebu pogledajte i ko mu stoji na tom putu:

  • 1. kolo Ebden
  • 2. kolo Nadal/Fučovič
  • 3. kolo Fils/Raonić
  • četvrtfinale: Cicipas/Baez/Monteiro
  • polufinale: Zverev/Museti/Fric
  • finale: Alkaraz/Rud/Medvedev

BONUS VIDEO:

Instagram/alexandremaras Novak Djokovic i Didije Drogba