Slušaj vest

Srpski teniser Novak Đoković danas od 14 časova igra svoje prvo finale Olimpijskih igara i to protiv Karlosa Alkaraza. Razlika između njih dvojice je ogromna, Nole je nedavno proslavio 37. rođendan i zlatnu medalju sanja duže nego što je Karlitos uopšte živ, pošto ima tek 21 godinu.

Jasno je da je Alkaraz došao po zlato, s idejom da "sruši" najvećeg svih vremena, da bude taj koji će napraviti smenu generacija u tenisu, međutim čak i pored zapaljivih izjava - Nole mu ništa ne uzima za zlo. Za sada je njihov odnos zaista perfektan, onakav baš kakav je bio sa velikim prijateljem Endijem Marejem, a sasvim drugačiji ako uporedimo sa Rafaelom Nadalom i posebno sa Rodžerom Federerom. Za šta su njih dvojica apsolutno krivi, dok su istovremeno uticali i da Nole postane zver, pa baš zbog toga Nole drugim očima gleda Alkaraza.

Mogao je poput Rodžera Federera da ga "gazi pred svima", kao što je to Švajcarac radio Đokoviću, mogao je poput Nadala da "odbije da mu pruži ruku" kada se očekuje prijateljska pomoć, ali je umesto toga izabrao sasvim drugi put. Prepoznao je tako u Alkarazu "mladog sebe" i odlučio je da će sa njim od početka graditi korektan odnos.

Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia Video se sa velikim rivalima.

O čemu se radi? Kada su prethodni put Novak Đoković i Karlos Alkaraz igrali na Rolan Garosu (2023. godine, polufinale), Srbin je i te kako imao razumevanja za svog mladog rivala. Početkom trećeg seta Španac počeo da oseća grčeve u rukama, pa u nogama i potom u celom telu, sve kao posledicu velikog stresa i fizičkog napora kome je bio izložen. Bilo je prosto teško i za gledati sa čim se nosi Alkaraz kome je to bio najveći meč koji igra u karijeri.

Sve to Đoković je savršeno dobro razumeo i na konferenciji za medije pokušao je da uteši Španca biranim rečima, podsetivši da su se i njemu slične stvari dešavale na početku karijere, samo što su mnogi to zaboravili. Đoković nije i nikada neće zaboraviti kako su se drugi "razračunavali" sa njim zbog sličnih stvari. To se posebno odnosi na Rodžera Federera.

Švajcarac je tokom Australijan opena pre deceniju i po odlučio da Đokovića "baci lavovima", odnosno tabloidima. Đoković je tada imao samo 21 godinu, dakle otprilike isto kao Karlos Alkaraz, dok je Federer bio u punoj snazi i sa 28 godina nije štedeo kritike na njegov račun. Hteo je odmah da u startu "saseče" samopouzdanje koje postoji kod njega, održavajući sebe na tronu kao pravog miljenika medija.

profimedia-0029219946 copy.jpg
GREG WOOD / AFP / Profimedia 

Đoković je tada zbog problema sa vrućinom u Melburnu i grčevima u mišićima morao da preda Endiju Rodiku u četvrtfinalu Australijan opena 2009. godine (na četiri gema pred poraz), pa se tada Rodžer Federer, rival Amerikancu u polufinalu, iz sve snage obrušio na Srbina.

rodžer federer novak đoković
Glyn KIRK / AFP / Profimedia 

"Đoković nije teniser koji se već nije predavao, tako da je to razočaranje. Ja sam to uradio samo jednom u karijeri, Endi je totalno završio da dobije taj meč. Dođe mi da kažem da ako nisi dovoljno fit da igraš, nemoj da igraš. Da je Novak vodio vodio 2:0 u setovima, ne verujem da bi predao dok je gubio 4:0 u poslednjem setu (gubio je 2:1, prim, aut.). Zahvaljujući Endiju, na kraju je odustao, naterao ga je da igra do svojih krajnjih mogućnosti. Skidam mu kapu", kazao je Rodžer Federer koji je još u nekoliko navrata znao ovako da "pecne" Đokovića, iako je u medijima imao status "gospodina".

Ne zaboravimo da je u to vreme u Melburnu bilo 40 stepeni Celzijusa i da su brojni teniseri, posebno mladi koji se nikada nisu susretali sa takvim uslovima, morali da predaju svoje mečeve jer telo nije moglo da izdrži napore. Kako je vreme prolazilo, Nole je naučio kako da "sluša svoje telo" i vodi računa do najsitnijih detalja, pa je sasvim razumeo i Alkaraza.

profimedia-0782568776 copy.jpg
JEAN CATUFFE / AFP / Profimedia 

Španac je u polufinalu Rolan Garosa predao gem da bi dobio medicinski tajm-aut i počeo je bolje da se oseća na terenu, ali nije bio na svom maksimumu u preostala dva seta. Na kraju je izgubio 6:1, 6:1, a Đoković mu je čestitao i poželeo mu sreću u budućnosti. Dakle, za razliku od svog rivala Rodžera Federera, imao je razumevanja za probleme koji mogu da se jave u tim godinama, pa je gospodski postupio i poslao mu poruku koja ga je samo ohrabrila.

"Pre svega da kažem da mi je žao što se sve ovako dogodilo i što je Alkaraz imao problema sa grčevima. Znam kako je to, video sam koliko se mučio i želim mu da se oporavi što pre. I na mreži posle meča sam mu rekao da je mlad i da ima vremena za njega i siguran sam da će on mnogo puta osvajati ovaj turnir. Obojica smo imali problema, nisam se ni ja osećao fizički dobro, bio sam na limitu, gotovo isto kao i Karlos. Imali smo izjednačen drugi set, on ga je zasluženo osvojio, a onda je usledio taj problem i počeo je neki sasvim drugi meč. Trudio sam se da ostanem fokusiran, što nije lako u tim trenucim, ali sam uspeo. Drago mi je zbog toga, sraćan sam i nadam se da ću još jednom osvojiti ovaj turnir. Ostao mi je još samo jedan korak i obećavam da ću se truditi da ga napravim", kazao je Đoković.

Kurir/Dado Đilas trening Novak pred finale

Od tada, Alkaraz i Đoković su igrali još četiri puta. Nole je dobijao finale Sinsinatija i finale ATP finala u Torinu prošle godine, dok je Alkaraz bio bolji u finalu VImbldona. Bez obzira na to što su trenutno najveći teniski rivali, jedan o drugome pričaju uz mnogo poštovanja, a čak i treniraju zajedno pred velika takmičenja. Tako je bilo i na Olimpijskim igrama u Parizu.

BONUS VIDEO:

RTS Novak Đoković u finalu Olimpijskih igara u Parizu