Slušaj vest

Novi skandal u svetu tenisa i ponovo isti čovek u glavnoj ulozi - sudija Greg Alensvort. U razmaku od samo dve nedelje Amerikanac je doneo tri kontroverzne odluke od kojih je ova sa meča između Feliksa Ože-Alijasima (Kanada) i Džeka Drejpera (Velika Britanija), doneo je užasnu odluku na meč lopti za Britanca na turniru u Sinsinatiju.

Drejper je vratio lopticu tako što je udario lopticu reketom, ali se ona od njegovog dela terena odbila i otišla na drugu stranu, uz malu pomoć mreže. Kanađanin je to video i odmah sugerisao da poen treba da pripadne njemu. Britanski igrač je odmah rekao da nije video situaciju dovoljno dobro i da nema ništa protiv da se poen ponovi ako snimak pokaže da je loptica udarila u njegov deo terena, ali Alensvort nije tako mislio.

Ne samo da nije prihvatio da gleda snimak i da ustanovi šta se zaista dogodilo, na šta ima pravo s obzirom na momenat kada se to dogodilo i da direktno utiče na meč. Ože-Alijasim je uspeo da zadrži smirenost sve vreme, da mu objasni šta se dogodilo, Drejper je sve vreme ponavljao da nema problem da se meč ponovi, publika je uglas vikala "Snimak, snimak", svima je bilo logično da se pogleda ta situacija na usporenom snimku.

Feliks je zvao i supervizora, američki sudija je objasnio kako je on video situaciju i tu se rasprava nastavila. Sve je moglo da se reši za samo nekoliko sekundi da su pogledali snimak sporne situacije što su videli svi u TV prenosima i zaista je kanadski igrač bio u pravu.

  • Ože-Alijasim: Ako mi kažeš da nemaš ni trunku sumnje u svoju odluku i da si uveren da je odigrao taj volej po svim pravilima, ja ću odmah da mu pružim ruku, čestitam i idemo dalje.
  • Alensvort: Ja mogu da kažem samo ono što sam video, a iz mog ugla je delovalo da je udario lopticu. Možemo da odemo posle i da pogledamo snimak i ako je zaista bilo nepravilno, prihvatiću svoju grešku.
  • Ože-Alijasim: Ali tada će biti prekasno da se nešto promeni

Posle svega što se dogodilo navijači masovno traže da se Alensvortu zabrani da sudi na najvećim turnirima i da očigledno nije dorastao tome. Prvo je Denisa Šapovalova diskvalifikovao sa turnira zbog toga što se raspravljao sa navijačem. Nije stao na stranu tenisera i to je bila prva velika greška. Kanađanin se nije previše bunio, bio je šokiran tom odlukom, ali nije imala direktan uticaj na meč, jer je Ben Šelton u tom momentu imao tri meč lopte.

Druga situacija bila je na meču između dvojice američkih tenisera Tejlora Frica i Brendona Nakašime. Nakašima je poslao lopticu daleko u aut, kompjuterski sistem se nije oglasio, a Alensvort je doneo odluku da se poen ponovi iako je snimak potvrdio da je loptica bila daleko u autu. Logično je da je poen trebalo da pripadne Fricu. Zbog toga su se oglasili iz ATP-a i saopštili da je to bila pogrešna odluka i da ako snimak pokaže da je loptica bila u autu, a kompjuterski sistem se ne oglasi, da poen pripada drugom igraču i da nema ponavljanja. Sada ostaje da se vidi hoće li zaista uslediti neka reakcija posle sramotnih odluka američkog sudije...

BONUS VIDEO:

MONDO/Nemanja Stanojčić Jelena prati Novakov izlazak