Slušaj vest

Janik Siner postao je novi šampion US opena, bio je vrlo siguran u finalu u kojem je savladao Tejlora Frica, ali velika pompa oko skandala koji ga prati i dalje ne jenjava.

Ponos Italije i aktuelni "Broj jedan' je u martu dva puta bio pozitivan na klostebol, anabolički steroid, za vreme takmičenja u Indijan Velsu. Međutim, Međunarodna agencije za integritet tenisa (ITIA) dozvolila mu je da se regularno takmiči. Svetska Antidoping agencija (WADA) i Italijanska antidoping agencija imaju još samo jedan dan da ospore odluku koju je objavila ITIA 20. avgusta.

Postoji rok za žalbu koji je počeo kada su stranke primile odluku i on traje 21 dan, ali postoji mogućnost da bude produžen ako to bude bilo potrebno.Očekuje se da do 9. septembra u večernjim satima odluka o aktuelnom broju jedan bude poznata. Svaka žalba će biti podneta Sudu za sportsku arbitražu čije je sedište u Švajcarskoj (CAS).

SEBASTIEN NOGIER/EPA, TERESA SUAREZ/EPA Janik Siner

Mogući epilog 

Žalba bi mogla da ugrozi Sinerovu titulu na US Openu, ali se advokatski tim Italijana potrudio da pruži detaljne naučne dokaze i verodosnojno objasni situaciju, prenela je agencija Asošijeted pres. S obzirom na to da je ITIA već oslobodila Sinera od optužbi u novom krugu preispitivanja njegove krivice, on neće moći da dobije maksimalnu kaznu, odnosno četvorogodišnju zabranu igranja. U ovakvoj situaciji, najviše što bi Siner mogao da dobije jesu dve godine suspenzije, za šta su šanse male.

Najrealnija opcija bila bi da Italijan dobije od dva do četiri meseca suspenzije, na osnovu toga što nije u potpunosti kriv za situaciju u kojoj se našao, ali delimično snosi krivicu - biranjem članova svog tima. Dakle, kada bi u pitanju bila četiri meseca ona bi obuhvatala period od 10. marta do 10. jula i u tom rasponu bi mu bili oduzeti i poen i zarađeni novac. Sa trenutnih 11.180 došao bi do 7.880, ali bi i dalje ostao na prvoj poziciji ATP liste.

Druga opcija bila bi šestomesečna kazna, u ovom scenariju Sineru bi bili oduzeti poeni do 10. septembra, što uključuje i osvajanje US open trofeja. Italijan bi u tom slučaju imao 4.680 bodova i našao bi se na petom mestu.

BONUS VIDEO: 

Sport klub Janik Siner i Marijana Veljović,