Slušaj vest

Srpski teniser Novak Đoković osvojio je ove sezone samo zlato na Olimpijskim igrama u Parizu i zbog toga svi polako prihvataju činjenicu da "prepušta" tron mlađima - Karlosu Alkarazu i Janiku Sineru. Njih dvojica su od prošle godine više puta izlazila na megdan Đokoviću i iako je u početku bilo vidljivo da su fascinirani tenisom koji igra Srbin, recimo Alkaraz na Rolan Garosu 2023. godine, utisak je da su se polako oslobodili pritiska i nemaju onaj "minus" koji većina tenisera ima kada je sa druge strane mreže najbolji svih vremena.

To se posebno odnosi na mečeve na grend slemovima, gde je Đoković maestralnim preokretima pomerao granice i pokazivao da ga je nemoguće pobediti u pet setova, ali prvo je to uradio Alkaraz na Vimbldonu 2023, pa zatim Janik Siner na Australijan openu iz ove godine. Tim prepuštenim pobedama, Đoković ih je naterao da više veruju u sebe, a još je sve lakše kada "dobiju vetar u leđa" i od prijatelja, kolega i medija.

O tome je nedavno govorio i švajcarski teniser Rodžer Federer koji je prepoznao da nestaje taj "crv sumnje" koji imaju teniseri kada igraju protiv Noleta, ocenjujući da je to ključ ako želite da srušite Srbina. Odnosno, sada je nastao crv sumnje za igru Novaka Đokovića...

Novak Djoković
CHRISTOPHE SAIDI / Sipa Press / Profimedia 

"Način na koji je Alkaraz igrao peti set finala Vimbldona protiv Đokovića uverio me je da ima sve što je potrebno za dugogodišnju borbu za najvažnije pehare. Novak uvek najbolje igra u petom setu, i to da je Karlos Alkaraz uspeo da ga nadigra pokazalo mi je kakav ima potencijal", poručio je Federer bez ustručavanja, valjda se prisećajući kako je njega Đoković pobeđivao u petom setu tako da "okrene celu Ameriku" protiv njega.

Ono što pak zaboravlja je da Đoković najbolje igra kada ima i najveću motivaciju, što je bio slučaj tokom Olimpijskih igara, kada je opet imao tu "auru nepobedivosti". I dok ga teraju opet u penziju, čak i penzioner Federer, ali teniski trener Bred Gilbert misli da su svi požurili dok ga otpisuju...

Novak Djoković
Ella Ling / Shutterstock Editorial / Profimedia 

"Da ste mi rekli da ove godine neće osvojiti nijednu grend slem titulu, bio bih šokiran. Mislio sam da će osvojiti dve, čak možda i više. Biće interesantno videti šta će uraditi na jesen - ako ne bude mnogo igrao, pašće na listi, i biće u nešto težoj poziciji s tog aspekta. Očekujem da Novak bude kandidat za titule na još osam slemova, tj. u naredne dve godine", ocenio je Gilbert koji je jedan od retkih uz Mekinroa koji i dalje veruju u Srbina.

Ipak, sigurno je svestan i Đoković da je postao "ranjiviji" time što ne učestvuje na svim turnirima, što otvoreno priča da mu je ponestalo motivacije za masterse, tako da su i njegovi protivnici "osetili krv" i poslušali su reči Rodžera Federera. Sada je na Đokoviću da pokaže da niko od njih nije u pravu i da se za sve i dalje pita.

MN Press Novak Đoković

Sada je pred njim masters u Šangaju, gde nije igrao godinama i gde ima mnogo navijača, a nakon toga ćemo videti da li će se odlučiti da igra u Parizu i na završnom mastersu u Torinu. Dolaskom na ove važne turnire poslao bi poruku svima da je i dalje spreman da se nosi sa Alkarazom i Sinerom, odnosno time bi poslao snažnu poruku pred Australijan open, turnir na kome će pokušati da dođe do svog 25. grend slem pehara u karijeri. Za istoriju.

BONUS VIDEO:

Instagram/djokernole Novak Đoković peva sa Miroslavom Ilićem