Slušaj vest

Novak Đoković ostao je bez titule u Šangaju, da je uspeo da osvoji trofej ne samo da bi stigao do 100. pehara u karijeri, već bi gotovo sigurno obezbedio učešće na Završnom mastersu. Pošto nije to uradio protiv Janika Sinera moraće da strepi za plasman u Torino do samog kraja. Mada, glavno pitanje tu je i da li njega to uopšte zanima.

Srpski teniser trenutno je na šestoj poziciji u trci za taj turnir i plasmanom u finale je napredovao za tri pozicije i ima 3.910 poena. Ispred njega je Tejlor Fric (4.290), a prete mu Kasper Rud (3.805), Andrej Rubljov (3.580) i Aleks De Minor (3.305). Šanse da se nađu tamo u teoriji imaju i Grigor Dimitrov (2.935), Tomi Pol (2.885) i Stefanos Cicipas (2.835) i očekuje se da će oni prijaviti veliki broj turnira u narednom periodu kako bi skupili dovoljan broj bodova.

Završni masters u Torinu održava se od 10. do 17 novembra u Torinu i titulu brani upravo Novak Đoković. On je prošle godine u meču za pehar srušio upravo Sinera, a pre toga je u polufinalu pobedio Karlosa Alkaraza. Da li će braniti trofej? Saznaćemo ubrzo...

Šta se igra od turnira?

ALEX PLAVEVSKI/EPA Đoković i Siner

Za trku u Torinu gleda se ukupan broj poena osvojenih tokom sezone, ne ATP lista, tako da je u opticaju još dosta bodova. Sledi egzibicija u Saudijskoj Arabiji koja ne donosi bodove, dok je najvažniji turnir svakako Masters u Parizu (od 28. oktobra do 3. novembra). Tamo je 1000 bodova u opticaju. Ukoliko Đoković odluči da igra u Bersiju izvesno je da će "čekirati" kartu za Italiju.

Opet, teorijski postoji šansa i da ne igra tamo i da se nađe u Torinu, ali bi za to igrači koji su ispod njega na toj listi morali da uđu u lošu formu. Sledeće nedelje igraju se turniri iz serije 250 u Stokholmu (Švedska) i Antverpu (Belgija) i tamo će igrati Rubljov, Rud, Dimitrov (Švedska) odnosno De Minor, Cicipas, Alijasim (Belgija).

Posle toga (od 21. do 27. oktobra) slede dva turnira iz serije 500 u Beču i Bazelu. U Austriji, gde će se od tenisa oprostiti Dominik Tim, prijavljeni su Zverev, Medvedev, Fric, Dimitrov. U Švajcarskoj će igrati Rubljov, Hurkač, Rud, Vavrinka, Cicipas, Rune, Šelton...

Zatim sledi Masters u Parizu i tamo su automatski prijavljeni svi najbolji igrači, uključujući i Đokovića, ali pred sam početak turnira se očekuje zvanična potvrda o tome ko će stvarno da igra u francuskoj prestonici gde Novak brani titulu.

Poslednji turniri pred Torino igraju se od 3. do 9. novembra u Beogradu i Marselju. Titula donosi 250 bodova i u glavnom gradu Srbije igraće De Minor, Pol, Tijafo, Museti, Čilić, a u Francuskoj Rud, Rune, Umber, Alijasim. Moglo bi da se dogodi i da poeni u Beogradu na kraju odluče konačan spisak učesnika Završnog mastersa.

Da li Novaka zanima Torino?

MONDO/Nemanja Stanojčić Novak Đoković deca Stefan i Tara finale Torino Završni Masters

Verovatno je i ključno pitanje u svemu ovome da li Đokovića uopšte zanima trka za Torino i da li želi da ide u Italiju? Tokom Dejvis kupa je pričao da mu to nije prioritet, da li se možda nešto promenilo? Pokazaće bliska budućnost.

"Nije mi to cilj uopšte, ne jurim renking i taj Masters. Ne znam da li ću igrati mnogo Masters turnira u budućnosti. Glavni prioriteti su mi grend slemovi i reprezentacija", rekao je Đoković tada.

Ulazimo u završni deo sezone i praktično bi Novak mogao da odigra još dva zvanična turnira i da ode na odmor. To su Pariz i Torino. Sve u ovom momentu zavisi od njega, njegove želje i volje da se takmiči u sezoni u kojoj je osvojio Olimpijske igre, samo ta medalja mu je nedostajala, tako da je sada glavno pitanje motivacije i želje.

BONUS VIDEO:

MONDO Novak Đoković