Povodom informacije, koje je danas objavio "Sportski žurnal", da je Ustavni sud uvažio žalbu koju su nakon pomenute sednice Skupštine TSS podneli Teniski centar Novak, Teniski klub Partizan i Teniski klub Beograd, srpska teniska organizacija saopštila je da je prilikom usvajanja novog Statuta u potpunosti poštovalo sve propise, kao i da se prethodno konsultovalo sa Ministarstvom sporta i drugim nadležnim institucijama.

"Agencija za privredne registre RS, preporučuje kao prihvatljiv i kao poželjan model statuta udruženja građana, kojim se predviđa da statut stupa na snagu ili danom njegovog usvajanja na skupštini udruženja ili određeni broj dana od dana usvajanja na skupštini udruženja, baš kao što to predviđa i osporeni član 37. Statuta TSS. Dakle, ukoliko je osporeni član 37. Statuta teniskog saveza Srbije neustavan, neustavnim bi se mogli smatrati i svih 26.000 statuta udruženja građana koja su registrovana kod Agencije za privredne registre RS. Ovakva odluka stvara ogromnu nesigurnost u pravnom prometu, jer dovodi u pitanje zakonitost rada celokupnog nevladinog sektora u Srbiji i stvara opasnost da Ustavni sud bude zatrpan hiljadama zahteva za ocenu ustavnosti statuta udruženja građana", ističe se u saopštenju TSS.

Teniski savez je kao "zlonamerne špekulacije" okarakterisao tvrdnje da je odlukom Ustavnog suda neustavnim proglašen celokupan Statut TSS, kao i odluke o izboru organa koje su donete na Skupštini održanoj 25. januara ove godine.

"Smatramo da su ovakve tvrdnje neutemeljene i neistinite, i imaju za cilj da izazovu urušavanje institucija TSS, i dezavuišu legitimno izabrane organe, za čiji je izbor glasala ubedljiva većina delegata...Dakle, Statut TSS je bez bilo kakve sumnje u odnosu na članove Skupštine počeo da dejstvuje od trenutka usvajanja, pa je Skupština imala sva prava da saglasno odredbama novousvojenog statuta donese odluke o izboru Predsednika TSS, Predsednika i članova UO i predsednika i članova NO, a sve odluke koje je Skupština usvojila su pravnovaljane i punovažne", navodi se u saopštenju TSS.

Problem je, navodno, nastao kada je TSS istog dana usvojilo Statut na sednici Skupštine i onda na osnovu njega obavilo glasanje.

Član 196 stav 1. Ustava Srbije predviđa da se zakoni i svi drugi opšti akti objave pre stupanja na snagu, dok je Skupština TSS delovala kao da Statut stupa na snagu danom usvajanja. Samim tim je Statut u trenutku izbora bio nevažeći...

TSS, međutim, to negira.

"Ukoliko bilo ko osporava zakonitost odluka o izboru organa TSS, a one su nesumnjivo nesporne, jer je za njihovo donošenje glasala apsolutna većina delegata, moraće da se za njihovu izmenu obrati Skupštini kao najvišem organu TSS koji je te odluke i doneo, ali će za menjanje tih odluka morati da obezbedi većinu u Skupštini. Kako do sada na adresu TSS, nije stigao pismeni otpravak odluke Ustavnog suda, svoj stav o navedenoj odluci daćemo nakon što sagledamo sve njene aspekte, i eventualna uputstva od strane Ustavnog suda".

Podsetimo, Srđan Đoković je sa svojim delegatima napustio tu sednicu pre glasanja, smatrajući da je proces neregularan i uz pritužbe na izbor verifikacione komisije.

Glasanje je ipak usledilo, posle osmočasovnog rada, Slobodan Živojinović obezbedio je novi mandat na poziciji predsednika, a imenovan je novi Upravni odbor TSS, na čelu sa Toplicom Spasojevićem.

Teniski radnici i privrednici okupljeni oko Srđana i Gorana Đokovića, proletos su, kao platformu za svoje delovanje, osnovali Uniju teniskih profesionalaca. Njen prvi čovek je Vuk Jeremić, ministar inostranih poslova u Vladi Srbije.

(MONDO, foto: MN Press)