Rasprava!

ĐOKOVIĆ ĆE I NA VIMBLDONU MORATI DA SE SVAĐA! Evo zašto će Novak POBESNETI u Londonu - sudije dobile sulude instrukcije!

Autor Dušan Ninković

Novak Đoković nikada nije želeo da ćuti zbog ovakvih situacija, a i sada će najbolji na svetu imati priliku da se objašnjava sa sudijama.

Izvor: Profimedia

Bile je primetno na Rolan Garosu, a moglo bi da bude i ogroman problem na Vimbldonu! Najprestižniji turnir na svetu mogle bi da obeleže česte rasprave tenisera i sudija u stolici, poput one koju je u Parizu Novak Đoković vodio sa Demijenom Dumusoom - njih dvojica su se tada posvađali zbog pauze između gemova, a slične instrukcije arbitri dobili su i pred grend slem na travi.

Sada se sudije nalaze u neobičnoj situaciji jer pored svog posla moraju da izlaze u susret svim zainteresovanim stranama - igrači nisu zadovoljni kada su pauze kratke, ali njih u ovom slučaju najmanje pitaju! Problem su organizatori i vlasnici televizijskih prava, koji više misle o sebi nego o teniserima i to bi moglo da napravi haos u Londonu. Da stvari budu gore, i publika je podeljena - oni koji su na stadionu hoće duge mečeve jer su to platili, a oni pred malim ekranima žele da traje što kraće jer nemaju vremena za maratonske okršaje...

"Malo je čudno jer očigledno imate TV promene na turnirima", rekao je ovog vikenda britanski igrač Den Evans i dodao: "Zapravo sam to pitao na Rolan Garosu, jer nisam razumeo zašto u težem meču, zapravo, dobijate manje vremena. Ne mogu da se setim odgovora, ali nije se mnogo promenilo. Pretpostavljam da je u TV svrhe."

Problem je došao do izražaja na Rolan Garosu kada se Novak Đoković sukobio sa sudijom Demijenom Dumusoom za koga je smatrao da previše požuruje igrače. "Nisam ni došao do klupe, zašto žuriš?", rekao je Đoković i tada i počeo raspravu: "Sačekajte da sednemo i onda recite da je kraj gema. Bože... Možete li da kažete rezultat kada sednemo? Igramo sat i 10 minuta, jedan set, možda ćemo igrati pet setova, grend slem, na šljaci, a ti žuriš da proglasiš rezultat.” 

Ono što je tada na svojoj koži osetio najbolji teniser svih vremena, sada bi mogao da postane problem svih njegovih kolega. Navodno, sudije su dobile instrukcije da zbog gledalaca pored malih ekrana na grend slem turnirima "skraćuju" mečeve jer niko ne želi da satima gleda isti okršaj. To se pravda izostankom pažnje kod mlađih gledalaca, koji nisu posvećeni sportu i pažnja im lako odluta na neke druge stvari. Sa druge strane, sudije bi trebalo da "produže" mečeve na ostalim turnirima, kako bi televizije imale više prostora za reklame, posebno kada u završnici igraju neki od najboljih igrača na svetu.

"Razumem TV i sve, ali iskreno, mi smo ti koji igramo“, rekla je ruska igračica Darija Kasatkina prošlog meseca u Parizu. Njoj se uopšte ne sviđa najavljena promena! "Mislim, dva gema mogu da budu otprilike 10 ili 15 minuta, lude razmene udaraca, gemovi koji se igraju po vrućini, a onda odeš i imaš 45 sekundi da sediš i dišeš. Ovo za mene nije dobro. Trebalo bi da bude jedan minut i 30 sekundi, kao što smo navikli. Ne znam zašto mora da bude drugačije... Posebno za muškarce, igraju pet setova. Igraju duže, a imaju manje pauze”, rekla je Darija na Rolan Garosu. 

U priču se uključila i nekadašnja teniserka Marion Bartoli, koja je osvojila Vimbldon pre 10 godina. Ona ne vidi zašto bi igru uopšte trebalo ubrzati. "Ne razumem tu ideju, da budem iskrena prema vama", rekla je i dodala: "Druga je stvar biti TV gledalac, ali biti na stadionu je potpuno drugačije. Kada ste na stadionu, ljudi žele da najbolji mečevi traju 10 sati ako je moguće. Uživate u drami, uživate u pritisku, uživate u atmosferi. Ne kažem da treba staviti tri minuta pauze kad se menjaju strane, ali … Neka uzmu peškir, neka sednu i kada oboje sednu, počnete sa 60 sekundi. Ako jedan igrač očigledno namerno ide masovno polako do svoje stolice, onda mu dajete upozorenje. Tada barem imaju dovoljno vremena da se saberu i onda budu spremni za naredna dva gema."

Za sada nije jasno kako će se tačno sudije ponašati kada je u pitanju Vimbldon, ali je jasno da bi skraćivanje pauza između gemova moglo da napravi problem i na ovom grend slemu. Iako gemovi nisu dugi kao što je slučaj na šljaci, jasno je da se tela previše "troše" dok se igra na travi. Servisi su izuzetno snažni i brzi, svaki udarac mora da bude jak, a teniseri i teniserke nemaju luksuz da se opuštaju jer je teže napraviti brejk nego na drugim podlogama.

BONUS VIDEO: