Tenis

ŠTA NOVAK ĐOKOVIĆ JEDE ZA DORUČAK? JEDNO JE OBAVEZNO! Čim ustane iz kreveta, Nole ovo uradi - SVAKOG JUTRA!

Autor Mladen Šolak

Novak će i ovaj dan početi kao i svaki - namirnicama koje su godinama iste u njegovoj ishrani.

Izvor: Instagram/djokernole

Pravilna ishrana je jedna od ključnih stvari u uspehu Novaka Đokovića, najvećeg tenisera u istoriji, a o tome je pre desetak godina napisao i knjigu. On nije tvrdio da je njegov režim primenljiv na svakoga, niti da će pomoći svakome, ali je istakao da je drastična promena koju je početkom prošle decenije napravio sa doktorom Igorom Ćetojevićem, nutricionistom, napravila čvrste temelje njegovog zvezdanog uspeha.

U osnovi, Novakova ishrana je lišena glutena i mlečnih proizvoda, pa je nakon velikih problema na terenu potpuno eliminisao iz ishrane testo, sami hleb, kao i sireve. Nebrojeno puta je pisao o tome kako je odrastao na Kopaoniku gde su njegovi roditelji vodili piceriju i palačinkarinnicu, ali je na tu hranu morao da zaboravi da postao najveći svih vremena, jer mu je ustanovljena intolerancija na gluten. Napravivši veliki zaokret, Novak je počeo da obraća pažnju na svaki obrok, počev od doručka.

Njegova ishrana sada je zasnovana na povrću, orašastim plodovima, ribi, voću, semenju, zdravim uljima... Za početak, Novak svaki dan počne tako što uzme čašu tople vode i limun, uz objašnjnje da to pomaže da njegovo telo izbaci toksine. Potom doručkuje jelo "savršeno prilagođeno danu koji počinje". Pred njim je na stolu činija za "povećanje energije", u kojoj su mešane semenke, miks orašastih plodova, muslija bez glutena, bobičastog voća, jagoda, banana...

Novak je objasnio i da počne jutro i čašom soka od celera i zeleni smuti prepun sastojcima bogatih antioksidansima, među kojima su i grašak, celer, sok od jabuke, spanać, kelj.
Pripremajući se za naporan dan, kakav će ovog utorka sigurno imati jer igra važan meč protiv Janika Sinera od 21 čas, Novak posle doručka "ubaci" i jutarnju užinu, u kojoj uzima krekere sa avokadom i tunjevinom, dok malo kasnije, sredinom podneva voli da pojede jabuku sa puterom od indijskog oraha.

Sve to je Đokovićeva uobičajena rutina kojom počinje dan i koja mu je pomogla da godinama pobeđuje i da postane i ostane najbolji. Sigurno je primenjuje i ovih dana, u Torinu, u borbi za titulu Završnog Mastersa, poslednjeg velikog turnira u sezoni.

BONUS VIDEO: