VOLI IH

EVO ŠTA NOVAK ĐOKOVIĆ ČITA! Nosi knjige na turnire, a izazivaju KONTROVERZE - ovo piše o srpskom narodu!

Autor Milutin Vujičić

Novak Đoković je otkrio jednom prilikom šta čita u slobodno vreme na turnirima.

Izvor: Antonio Ahel/ATAImages

Srpski teniser Novak Đoković završio je 2023. godinu kao najbolji na svetu, a malo je falilo da ovo bude i najbolja sezona u njegovoj karijeri, ali nije osvojio Dejvis kup sa Srbijom. Ipak, to je samo motivacija da nastavi da napreduje i da tako već naredne godine - kako to kaže Nole - napadne rekorde koje nije oborio do sada, ali imaće vremena i za odmor...

Sve do 27. decembra je slobodan - tada ga očekuje egzibicioni meč sa Karlosom Alkarazom u Saudijskoj Arabiji - i taj period će moći da iskoristi da uživa u stvarima u kojima inače ne stiže u toku sezone. Između ostalog, Novak Đoković će moći da provede vreme sa decom, da ide na koncerte i na sva ona dešavanja koja ga zanimaju, a isto tako dobro znamo da uživa i da čita. I otkrio je kakvo štivo najviše voli.

"Volim da čitam Jovana Deretića, koji piše o našoj staroj istoriji. To je nešto što je stalno u mojim koferima kada putujem“, rekao je Nole o jednom od svojih omljenih autora koji između ostalog piše ovako: "Pre širenja rimske imperije, univerzalni jezik je bio srpski. Evo jedan primer: došli su persijski izaslanici u Makedoniju. I Aleksandar (Makedonski) koji je u tom momentu mladić, razgovara s njima bez ikakvog prevodioca i tumača, direktno, na kom jeziku? Pa na srpskom".

Ko je bio Jovan Deretić? U pitanju je srpski publicista koji je preminuo 2021. godine i njegovi tekstovi i knjige, u kojima se mahom dotiče srpske istorije, izazvali su brojne kontroverze i kritike javnosti. I dok ga neki smatraju pseudoistoričarem, Novak Đoković ga i te kako ceni i neretko ističe da takve stvari čita da bi "otvarao vidike". Deretić je inače studirao na Prirodno-matematičkom fakultetu, a 1963. godine je napustio SFRJ i otišao prvo u Francusku gde je studirao na Tehničkom koledžu u Parizu, a potom i istoriju u Lionu. Radio je kao inženjer u Francuskoj i SAD. Vratio se 1997. godine u Beograd. Govorio je šest jezika, a služio se latinskim i starogrčkim. Na parlamentarnim izborima 2000. godine postao je narodni poslanik ispred Partije srpskog progresa čiji su kandidati bili na listi Stranke srpskog jedinstva Željka Ražnatovića Arkana.

"Čitam knjige Deretića, evo da pokažemo i koja je i pozdravimo gospodina Deretića. Mene čitanja gospodina Deretića, Vidojevića i Damjanovića jako inspirišu. Ona izreka da smo nebeski narod nije slučajna. Tu ću završiti. Ja težim tome da smo starosedeoci, ima dosta dokaza. Veliki pozdrav za sve one koji se bore za istinu", rekao je Đoković u jednom od ranijih intervjua.

BONUS VIDEO: