INTERVJU

SRĐAN ĐOKOVIĆ MORAO DA JURI, HAMADOV OTAC NE MORA! INTERVJU - Kako sam otkrio Međedovića? Bio u Pazaru jedan mali, plavi

Autor Nemanja Stanojčić

Hamad Međedović budućnost je srpskog i svetskog tenisa, a Bogdan Obradović otkrio za MONDO mnoge detalje o njemu, uključujući i veliku podršku Novaka Đokovića mladom teniseru iz Pazara.

Izvor: Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia

"Ima jedan klinac sa kojim radim, zove se Hamad Međedović, tek ćeš da čuješ za njega". Ovo su bile reči Bogdana Obradovića u jednom neformalnom razgovoru koji smo vodili na Sajmu sporta 2015. godine. Tada sam zapamtio ime ovog momka, a nekoliko godina kasnijeza njega je čula cela Srbija. Od ovog decembra 2023, za njega zna ceo svet.

Hamad Međedović u subotu je osvojio ATP NextGen turnir, dobio svih pet protivnika na putu do titule među najvećim teniskim talentima i dao svima do znanja da će tek da pravi uspehe. Bio je to savršen razlog za razgovor sa teniskim stručnjakom koji je Hamada prepoznao kada je bio samo jedan od talentovanih dečaka. Bogdan se danas nasmejao prilikom podsećanja na priču od pre osam godina...

"Skoro osam godina bio je u mojoj akademiji, njegov trener Edis zvao me je da ga vidim, davnih godina kad je imao samo devet godina. Došao sam u Novi Pazar, video ga i rekao njegovom ocu Edu da se preseli u Beograd i tako je sve počelo", kreće Obradović razgovor za MONDO.

"DA LI JE TO ONAJ MALI, PLAVI?"

Izvor: Privatna arhiva

Otkrio je nekadašnji selektor Dejvis kup tima kako je izgledalo upoznavanje. "Čuvena ta priča gde radi trenerski instinkt. Došao sam u Novi Pazar, trener Edis me je pozvao, bilo je tu oko 40-50 klinaca na tim terenima, u velikoj grupi. Prišao sam Edisu i pitao ga 'da li je onaj mali plavi Hamad?' Potvrdio mi je da jeste i video sam da se ističe. Šta to? Pa nešto što ti govori kad ga vidiš, neki iks faktor. Dovoljno za taj prvi korak, a onda je potrebno da ubediš roditelje da ga dovedu u Beograd, to je suština."

Ubeđivanje nije dugo trajalo. "Njegov otac Edo me je pitao kada bi trebalo da se presele za Beograd, odgovorio sam mu 'juče'. Nasmejao se slatko i eto, ostalo je istorija."

Posle toga krenuli su sa radom. "Trenirao dva puta dnevno, ušao u ozbiljan program, krenulo je sa kondicijom. To je preko potrebno za svakoga ko hoće da postane igrač, da uspostavi osnovu treninga. Jedini problem je uklapanje škole u sve to, nije lako dva puta dnevno trenirati i raditi kondiciju. Malo je potrebno da mu popuste u školi, to smo uspevali da uradimo. Edo je tu podneo veliku žrtvu, preselio se u Beograd, živeli su sami, ima još dve sestre i brata, nije mu bilo lako da bude odvojen od porodice, majke, bilo je teško. Sve vidim kroz neku radost i lepo je da rezultira ovako nečim". Da mu poželimo zdravlje i da nastavi."

ŠTA HAMADA IZDVAJA?

Izvor: Privatna arhiva

S obzirom da ga toliko dugo poznaje, Bogdan je objasnio i šta ga izdvaja od drugih. "U tenisu su stvari jednostavne, morate da imate vešte ruke, da tehniku upotrebljavate na terenu, na treninzima se sve to radi, ali ne mora da znači da će nešto što deluje na treningu da deluje i na meču. Transfer veština i znanja je komplikovan, moraš da budeš i dobar trkač, atleta i da imaš vešte ruke. Te dve vrste talenta i moći nije jednostavno naći i spojiti. Hamad je imao dovoljno od svega, lopte su mu brze."

Već od malih nogu je radio sa starijima. "Kada je imao 12 godina stavljao sam ga da igra sa onima od 17-18, pa i 20 godina, uspešno se snalazio, igrao istom brzinom. To je fantastično, suština tenisa u tim uzrastima je to da ga uključite u grupe gde su najkvalitetniji i da ga i oni prihvate, da ne bude pritisak, da guram nešto. Stariji, koji su trenirali u mojoj akademiji, poštovali su ga i smatrali ga istim sebi. Tako raste i samopouzdanje. Naravno, postoji opasnost da možda rano emotivno sazri, pa onda mogu stvari da odu nekom stramputicom u smislu nestrpljenja, prevelikog pritiska, ako nema rezultata, pa može da dođe do 'sagorevanja' to je komplikovano, ima puno rana po sebi, nije lako, ali je on sve to postavio kako treba."

Ističe još jednu važnu stvar. "Bitno je da postoji harmoničan i dobar tim da te prati, da bude tu uz tebe i da ima istu energiju, mora i to da se spoji. Ne rešava to samo novac, mora da postoji i zajednička ideja vodilja koja daje snagu, energiju, da stremite ka vrhu. Što ste bliži tome, prolaz je sve uži i teže je ući, jer svi imaju isti cilj i konkurencija je jaka. Dosta dobro se tu sačuvao i sa motivom, energijom i željom i uradio je neke stvari na vreme. Uhvatio je spoj sa svojom generacijom, prikačio se tom poslednjem koraku i ide tamo gde mu je mesto. Došao je na vrata top 100, osvojio turnir koji promoviše najbolje mlade igrače, pobedio je Artura Filsa koji je 36. na ATP listi, stvarno izuzetan rezultat."

SLIČNOSTI IZMEĐU MEĐEDOVIĆA I NOVAKA

Obradović je i sa Novakom Đokovićem i sa Hamadom Međedovićem radio i to baš u tim ranijim periodima, tako da je pravi sagovornik za poređenje njih dvojice. "Igraju strašno velikim brzinama, suština je da bi Hamad trebalo da radi na svim elementima, da dođe do tog nivoa koncentracije da osvaja što više kvalitetnih i preciznih poena i da eliminiše greške. Pokazao je protiv Filsa, 36. na svetu da to može, nema razloga da sumnjamo da to ne može da pokaže protiv bilo koga. Čak ga je publika podržavala više nego protivnika, Francuz je bio zbunjen, nije znao šta se dešava, tako da ima taj karakter koji privlači navijače, igra hrabro."

Na kratko je zastao, pa nastavio. "On i Nole imaju slične performanse i to što je nekad Đoković radio, sada je Međedović u toj zoni i mora da radi i na mentalnom i na fizičkom delu, da doteruje sve. Ima elemenata i u ishrani koji treba da se dorade, da sve to bude savršeno. Ovo su prave godine za njega, velike delove je odradio, isklesao, sada ide rad na detaljima."

Ima samo reči hvale na račun mladog tenisera. "Odradio sam 'hiljade' treninga sa njim, ima osnovnu disciplinu, hoće da sluša, da upija, profesionalac je i pravi sportista. Radi sa Viktorom Troickim i sve što mu se sada dešava sa njim ide pozitivnim putem, mogu samo da mu poželim da nastavi i da se svi usavršavaju. Ostvario je veliki rezultat i dobio dodatni motiv, prošlo je sve dobro i iz finansijskog ugla i mirnije će moći da spava u nekom narednom periodu, da rasporedi sve to i da na krilima energije i uspeha još jače radi."

MOŽE LI HAMAD KAO ALKARAZ, SINER, RUNE...

Izvor: Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Hamad je rođen 2003. godine (18.jul), mlađi je od Karlosa Alkaraza (5.5.2003.), Holger Rune je nekoliko dana stariji od Španca (29.4.2003), Janik Siner je 2001. godište... Može li i Hamad kao i oni, da dođe do samog vrha? "Nema neke velike razlike između njih, videli smo Hamadov meč protiv Korde u kom su milimetri odlučivali ko će dobiti. Ima sva oružja koja su potrebna da se bori sa njima. Samo treba individualno da nađe rešenja, da dobija poene, da dođe do njihovog ranga."

Uveren je Obradović da Međedoviću malo fali. "To je to finalno sazrevanje, formiranje dobrog tima ljudi, rad sa tim elementima za usavršavanje. To su detalji, ali suština je da se okreneš ljudima koji će te detalje prepoznati i znači to svakako. Sve ostalo je lakše kada dođe dotle. Hamada je je usporila i korona, naravno isto je bilo i za druge, ali nije bilo tih turnira. Ovi ostali su praviili neke rezultate pre toga, pa ih korona nije toliko pogodila. On ide nekim svojim putem, pokazao je, to je trka, nekad malo usporite, nekad ubrzate, sada ga teniski svet gleda ozbiljnije. Filsa je pobedio i stavio do znanja da je tu, da dolazi. Sledeća sezona je zato za njega jako bitna, suština je da napreduje na rang-listi i da dolazi do žrebova za Masterse i grend slemove, tako se gradi renking i olakšava se posao."

Kao što ima "milion" komplimenata na njegov račun, tako i zna na čemu mora da poradi. "Razvio je sve, igra brzo, servis mu je odličan, 'bombarduje' iz servisa. Ima tu detalja na kojima mora da radi, ti završni treneri koji budu sa njim, oni moraju da usavrše te elemente, kao što je bilo sa Novakom. Svako ima prednost i imane, to su ta sitna 'turpijanja' i prostor za napredak. Razlika je u želji, energiji, to je Novaka odvojilo od ostalih, jer je uvek napredovao, nije ostajao na istom nivou. Pomogao je Nole Hamadu mnogo u karijeri, upoznao sam ga sa njim kad je imao samo 10 godina, sa 12 smo otac Edo, on i ja išli u Zagreb i tamo je upoznao i Ivaniševića koji ga je još tada video. Drago mi je što je Novak tu sa njim u tom delu karijere koji je užasno komplikovan. Ne samo u smislu organizacije treninga, turnira, nego i finansija, menadžerskih ugovora i svega. Đoković ima tu mašineriju koja će biti od velikog značaja."

"EDO NE MORA DA JURI KAO SRĐAN ĐOKOVIĆ"

Izvor: Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Za kraj razgovora Bogdan je otkrio i detalje odnosa sa Hamadovom porodicom i Novakovom uticaju na njegovu. "Edo je uspeo da se dogovori sa Noletom koji za Hamada zna od 10. godine, veruje u njega, stao je iza i pomaže mu mnogo. Mladi igrači u Evropi i svetu imaju bolju poziciju od naših igrača, jer lakše dolaze do novca, imaju bogatije saveze, sisteme, imaju šire izvore. hamad se sa te strane napatio, isto kao i Novak, ali je uspeo to da izgura. Đoković je prepoznao sve to, pomogao je i sa treninzima, savetima, sa timom, takođe i sa te finansijske strane. Edo ne mora da juri kao Srđan Đoković što je jurio i da dolazi do neke nemoguće tačke. Mnogo novca treba za celu godinu, turnire koje igrate ne donose veliku zaradu i onda tu neki popuste. Znamo mnoge koji su se 'istopili' na prelasku iz juniorskog u seniorski svet. Sve je mirno, treninzi, sve kako treba, dok ne priđete top100, onda krenu da vrebaju razne opasnosti."

Međedović mu je slao poruke tokom takmičenja u Džedi, čuju se često i to Bogdanu dosta znači. "Sa Hamadovom porodicom imam odnos kao da sam član familije, nekako smo se srodili da se tako izrazim. Dobro je imati takav odnos, tu zajedničku energiju, zvezdu vodilju koja vas vuče i gura dalje. Mnogi teški periodi su prošli, svašta im se mota po glavi sigurno. Sa druge strane ogromna je radost kada to uspete da uradite. Kada vidite koliko igrača pokušava da uradi ovo što je Hamad uspeo, veća šansa u tenisu je da ne uspete, nego da uspete, jer je komplikovan sport. Sve je skuplji sport, pogledajte sponzore, vidite gde se igrao ovaj turnir, to je govor moći, moćne države. Sad sledi taj Junajted kup na kom će igrati njiih dvojica i to je dobra stvar i za Hamada, a i za Novaka da crpi energiju iz tih mlađih, da gradite nove motive", zaključio je Obradović i dodao da je uveren da će Hamad u budućnosti biti nosilac Dejvis kup reprezentacije Srbije.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

(MONDO - Nemanja Stanojčić)

BONUS VIDEO: