NAŠ STAV

TAČNO JE, NOVAK NIKADA NEĆE BITI KAO FEDERER I NADAL: Srbin je "lažnim džentlmenima" održao lekciju za sva vremena!

Autor Milutin Vujičić

Često se o Federeru i Nadalu pričaju da su "prvi džentlmeni tenisa", ali dok 142. dan čekamo da čestitaju Đokoviću na osvajanju US Opena - Nole je skinuo kapu Sineru posle samo 10 minuta. To pokazuje ko je pravi gospodin.

Izvor: Profimedia/Joly Victor/ABACA / Shutterstock Editorial

Srpski teniser Novak Đoković je po svim parametrima, i objektivnim i subjektivnim, najveći teniser svih vremena. Ne samo da je Đoković vlasnik gotovo svih teniskih rekorda - od kojih ćemo izdvojiti samo da ima najviše grend slemova (24), masters titula (40) i nedelja na vrhu ATP liste (od sutra 410) - nego je isto tako mnogo puta do sada pokazao koliko poštuje svoje kolege, bilo da je to u pobedi ili u porazu.

Mogao je Novak Đoković da udari na Janika Sinera posle poraza u polufinalu Australijan opena, mogao je da kaže da je od njega "pokupio" fore na treninzima, da je imao sreće da "ošamari par loptica" i pobedi (sećate se ko je to zapravo rekao?), ali je umesto toga iskreno čestitao svom rivalu na prolasku u finale dodavši da ga je "u potpunosti nadigrao". I ne samo to, Novak Đoković je samo deset minuta nakon Janikove pobede u finalu Australijan opena čestitao Italijanu na prvom grend slemu u karijeri, dok pritom nije zaboravio ni na poraženog finalistu Danila Medvedeva.

Na prvi pogled to deluje kao sasvim normalna stvar koja se očekuje u tenisu, međutim - da li se sećate da je neko čestitao Đokoviću na grend slem trofeju deset minuta posle finala? Mi se sećamo da postoje oni koji ni puna 142 dana to nisu uradili, a važe "najveće sportsmene" u tenisu.

Verovali ili ne, ali Rodžer Federer i Rafael Nadal nisu rekli ni reč o tituli Novaka Đokovića na US Openu, kada je osvojio 24. grend slem. Od tada su prošla 142 dana i čini se da je sada već pomalo neprijatno da kažu reč-dve i "skinu kapu" Đokoviću, kao što je sam Nole to činio kada bi oni bili na tronu. Štaviše, Đoković je u najtežem trenutku karijere, nakon što je deportovan iz Australije, odmah čestitao Nadalu na grend slemu u Melburnu 2022. godine.

U međuvremenu, osvajač 13 priznanja za najvećeg "džentlemena" u tenisu Rodžer Federer nije rekao reč o Novakovim priznanjima, dok je Nadal (petostruki dobitnik pomenute nagrade) čak pričao ružne stvari o srpskom teniseru, što će reći da bi bolje bilo i da je ćutao.

"Istina je da još nisam poslao nikakvu poruku Đokoviću iz čistog neznanja. Kada osvojiš nešto tako važno, iz iskustva znam da je bolje odvojiti vreme da ceniš tu poruku. Poslaću je, ali nisam još nisam to uradio", rekao je Nadal desetak dana pošto je Novak "krunisan" u Njujorku, ali čisto sumnjamo da je nešto rekao posle najsramnijeg intervjua u istoriji:

"Ne osećam ništa kada vidimo da Đoković pobedi. Naravno da bih voleo da sam teniser sa najviše grend slemova u istoriji, o tome se radi u sportu, ali to (za razliku od Novaka) nije opsesija kod mene. Frustira me naravno kada je neko bolji od mene, ali verujem da sam uradio sve moguće da bih bio najbolji. Verujem da bi Đoković bio frustriran da nije uspeo to što je uspeo i zato je možda uspeo.Đoković ima te kapacitete, odveo je svoju ambiciju do maksimuma. Bio sam i ja ambiciozan, ali sa zdravom ambicijom koja mi je dozvolila da vidim stvari iz druge perspektive, da ne budem besan kada ne ide dobro za mene. Ja sam srećan zbog toga na kraju".

Već znamo da je "džentlmenstvo" Rodžera Federera, zašto ne reći i Rafaela Nadala, uticalo na Novaka Đokovića i od njega na kraju napravilo pravu zver, a bez obzira što su mediji to normalizovali - srpski teniser je odlučio da na potpuno drugačiji način tretira novu generaciju tenisera. Pre svega sa uvažavanjem i poštovanjem.

To je i pokazao čestitanjem Sineru, pre toga i Alkarazu, odnosno pružio je ruku svakome ko je bio bolji od njega i iskreno mu to priznao. I da, zato nikada neće biti kao Federer i Nadal - i hvala mu na tome.

BONUS VIDEO:

(MONDO - M.V.)