MONDO U PARIZU

SEDEO SAM CELU NOĆ I GLEDAO NOVAKA! Vredelo je svaki sekund, i još bi da je trebalo!

Autor Nemanja Stanojčić

Novak Đoković preokrenuo je meč protiv Lorenca Musetija, prošao u osminu finala i to na kakav način... Od izveštača MONDA sa Rolan Garosa Nemanje Stanojčića.

Izvor: PressFocus / ddp USA / Profimedia

Novak Đoković! To je to. Te dve reči sve govore. Ime i prezime najboljeg tenisera svih vremena i jednog od najboljih sportista u istoriji sporta. Meč je završen oko 3 ujutru, improvizovana konferencija za medije oko pola 4. U momentima dok kucam ovaj tekst, prošlo je 4 sata, već je nedelja, meč je počeo u subotu i trajao je skoro četiri i po sata... Sve zbog sramotnog poteza organizatora turnira.

Gde početi, odakle krenuti? Teško je zaista naći prave reči u ovo doba, ali moram da priznam da je vredelo. Vredelo je sedeti na stadionu "Filip Šatrije" i gledati ples otpisanog čoveka. Veterana u kog je malo ko verovao, posebno kada je na semaforu stajalo 2:1 za Lorenca Musetija i kada je, hteli to da priznamo ili ne, igrao bolje i delovao kao teniser koji će da prođe dalje. Čak je i publika, konačno, shvatila u četvrtom setu da gleda čoveka koji je osvojio 24 grend slema i da nema nikakve poente da budu toliko na strani Italijana.

Tek tada su to skapirali, ali bolje ikad nego nikad. Dali su Srbinu vetar u leđa i on je to iskoristio na najbolji mogući način. Krenuo je u još jedan neverovatan preokret, po ko zna koji put u karijeri. Ima nešto posebno u toj glavi. Nešto što je neopisivo, nešto neshvatljivo. Da nema 37 godina, već bar 27, verovatno bi ovaj meč rešio mnogo ranije. No, to sad nije tema ovog razgovora što bi rekao jedan moj prijatelj.

Tema je upravo to što i u ovim godinama, kada je bliži 40. rođendanu nego 30. pokazuje da je još sposoban da ide do kraja. Da još u njemu ima snage, volje, motivacije. Da može da se vrati i iz minusa, kada deluje da ne može da diše, da je nokautiran. U boksu sudija broji do 10, tim žargonom rekao bih da je izbrojao negde do 5 u momentu kada je Novak ustao, pogledao rivala i rekao mu - sad si moj! Bilo je to baš početkom četvrtog seta i od tog trenutka sve je išlo samo u jednom smeru.

Ono što mogu da vam kažem je prosto. Ljudi, uživajte, navijajte, budite uz Novaka. Neće ni on moći još dugo, krštenica je takva i to ne može da se ispravi. Koliko dugo? Ne zna to ni on sam verovatno. Imam tu čast i privilegiju da sa akreditacijom oko vrata na licu mesta gledam najboljeg ikada. Dok je stadionom odjekivalo "Nole, Nole", gledao sam okolo i shvatio ono što sam napisao na početku ovog dela - uživajte dok traje. Još malo, pa nestalo što se kaže...

Toliko od mene za sada, neću ići na žurku kao Novak što je najavio. Probaću da odspavam malo, jer već za nekoliko sati čeka nas meč Olge Danilović, pa neka bude duplo slavlje.

 (MONDO - Nemanja Stanojčić)

BONUS VIDEO: