MONDO U PARIZU

IGRAO SAM NA ROLAN GAROSU, ALI NE TENIS! U ovom sportu muškarci ne smeju u kuhinju, a Lebron je dao milione!

Autor Nemanja Stanojčić

Novinari u Parizu imali su šansu da se oprobaju i u jednom novo sportu - piklbolu. Od izveštača MONDA sa Rolan Garosa Nemanje Stanojčića.

Izvor: Mondo

Novaka Đokovića povreda je primorala da se povuče sa Rolan Garosa. Već je operisan, pušten iz bolnice, a to ujedno znači i da srpski novinari koji su u Parizu moraju da traže neki drugi način i ugao izveštavanja za verne čitaoce. Među njima je i izveštač MONDA, pa je tako u četvrtak došlo do toga da zaigram na pariskoj šljaci.

Dobro, da se ogradim odmah tehnički nije baš direktno na pariskoj šljaci, ali kao što moj dobar prijatelj voli da kaže tehnički kada si u pravu, to je najbolji način da budeš u pravu. Nego, da se vratimo na temu. Imao sam priliku da igram piklbol. Priznajem, ne znam pravila, nisam u potpunosti upućen u samu igru, baš zato je bilo i zabavno isprobati nešto novo.

Na terenu broj pet koji se nalazi u relativnoj blizini ulaska u kompleks nalazi se teren na kom se više neće igrati tenis, već piklbol. Šljaka je prekrivena tvrdom podlogom na kojoj se igra, mada može da se oseti na terenu da je ispod svega toga šljaka. Mejl koji je stigao od organizatora bio je dovoljan povod da sa trojicom kolega odem baš tamo. Nije nas pokolebalo ni to što smo oko pola sata čekali da dođemo na red, dok je jedan momak u Belingemovom dresu iz Real Madrida bezuspešno pokušavao da flertuje sa dve devojke koje su radile na improvizovanom šalteru za ulaz na teren.

"NEMA MUŠKARACA U KUHINJI"

Piklbol highlights
Izvor: YouTube/Pickleball Hightlights

Kada smo konačno ušli, dobili smo četiri reketa, podelili smo se u dva tima za dubl, Srđan i Miodrag sa jedne, Milan i ja sa druge strane. Neposredno pre toga gledali smo kako se drugi dubl zagreva na jednom od terena i baš tako je počelo, igrali smo kao u singlu, dvojica sa jedne, dvojica sa druge strane istog terena, besomučno prebacivanje, uz dosta grešaka. Valjda tako treba prvi put...

Dogovorili smo se da igramo do 11 poena, kao u stonom tenisu i taman kada smo počeli, čuo se prodoran ženski glas koji nas je upitao šta radimo i da li uopšte znamo pravila. Žena po imenu Izabel koja radi tu kao instruktorka nas je prekinula, verovatno je i sama videla da nemamo pojma šta radimo, pa je uskočila da nam pomogne. Objasnila nam je gde ko mora da stoji na terenu, da prilikom servisa igrači istog tima moraju da stoje iza osnovne linije, da loptica prvo mora da padne i tek onda da je udari igrač koji vraća, ali smo onda čuli i jedno pravilo koje nas je nasmejalo. Deo terena koji se nalazi blizu mreže obojen je plavom bojom i zove se "kuhinja". "U ovom delu ne smete da se zadržavata ili gubite poen. Taj deo zove se 'kuhinja', jer je muškarcima zabranjeno da budu u kuhinji", nasmejala se Izabel i pojasnila da je u toj zoni zabranjeno igrati voleje, jer bi tako poeni bili ekspresno završavani. Potom nam je dodatno objasnila pravila.

Jedno od tih pravila je da se poeni osvajaju samo na servis. Da pojasnim dodatno, kada smo Milan ili ja servirali i napravili grešku, poen ne bi pripao našim protivnicima, već bi rezultat ostao nepromenjen. U prevodu, da smo prilikom našeg servisa mi osvojili poen, samo tako bi mogli da povedemo. Dosta novih pravila, trčanja u odeči koja defintiivno nije za bilo koji sport, pa i piklbol. Sve to trajalo je oko 15-20 minuta i da uđe u zapisnik da smo prilikom prekida vodili sa 6:5, tako da se pobeda računa. Valjda.

Novaka nema na Rolan Garosu, nema ni drugih srpskih predstavnika u samoj završnici, pa smo tako i mi novinari stigli da se oprobamo u nekoj novoj ulozi. Nije piklbol toliko nezanimljiv, ali je mnogo lepše i bolje da je Đoković bio u stanju da igra, da nastavi i da pojuri 25. grend slem titulu...

LEBRON, DURENT, BREJDI, MAHOMS, DREJK...

Izvor: Ethan Miller / Getty images / Profimedia

Ovaj sport znatno je popularniji u Americi nego u Evropi. Tamo se već nekoliko godina ulažu ogromna novčana sredstva u piklbol i pokušavaju mnogi od njega da naprave još popularniji sport kojim će se baviti ljudi širom sveta, ne samo na američkom kontinentu.

Koliko su ozbiljni svi ti planovi govori i podatak da su velike zvezde uložile novac u to i da pokušavaju da "poguraju" piklbol. Među investitorima su NBA zvezde Lebron Džejms, Kevin Durent, Drejmond Grin, Kevin Lav, NFL superstarovi Tom Brejdi i Patrik Mahoms, kao i poznate ličnosti van sveta sporta poput Drejka, Majkl B. Džordana i mnogih drugih...

Nama nije bilo dosadno, a ako nekomj od spomenutih zvezda treba neki igrač piklbola, samo nek se jave. Sredićemo nešto.

(MONDO - N.S.)

BONUS VIDEO: