MONDO U PARIZU

ALKARAZ JE "UNIŠTIO" CELU JEDNU GENERACIJU! Španac nadmašio sve, a ovo je samo početak!

Autor Nemanja Stanojčić

Karlos Alkaraz je titulom na pariskoj šljaci uspeo da prestigne celu jednu generaciju tenisera... Od izveštača MONDA sa Rolan Garosa Nemanje Stanojčića.

Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Karlos Alkaraz proslavio je 5. maja 21. rođendan, samo mesec dana kasnije slavio je ponovo, ovog puta sa osvojenim trofejom Rolan Garosa! Ukupno trećim peharom sa grend slemova i tako je postao najmlađi igrač u istoriji koji je uspeo na tri različite podloge da osvoji slemove. Zvuči kao nešto što je moguće samo na video igricama...

Nije igrica, već stvarnost i to što je uspeo da uradi na pariskoj šljaci samo nekoliko nedelja posle velikih problema koje je imao sa povredom nadlaktice zbog koje je otkazivao turnire. U isto vreme uspeo je da nadmaši celu jednu generaciju - igrače rođene 1990. godine i kasnije!

Verovali ili ne, igrači koji su rođeni devedesetih godina prošlog veka uspeli su da osvoje dva grend slema. U pitanju su Dominik Tim (US open 2020) i Danil Medvedev (US open 2021. godine). Sve ostale turnire sa četiri najveća turnira osvajali su igrači rođeni pre 1990. godine, znate i sami da su većinu tih pehara pokupili Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer. I to je pobedio jednog od članova te generacije - Aleksandera Zvereva (6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2).

Sada je Španac uradio nešto što igrači koji su mnogo duže u svetu "belog sporta" nisu uspeli. Tu su svakako Medvedev, Aleksander Zverev, Andrej Rubljov, Kasper Rud, Stefanos Cicipas... Svi oni bili su viđeni kao deo nove generacije, one koja će smeniti "veliku trojku". Ispostavilo se da je cela ta generacija uspela da uzme samo dva trofeja sa najveća četiri turnira. Definitivno premalo, a jasno je da je ovo tek njegov početak.

PUBLIKA UZ ALKARAZA

Pariska publika bila je na strani Alkaraza tokom većeg dela meča. Moglo je sa tribina da se čuje "Karlos, Karlos", a samo povremeno se čula podrška za Zvereva i to većinski početkom drugog seta kada su očigledno želeli da gledaju meč što duže. U petom setu je praktično konstantno bila podrška za španskog asa.

Očigledno je da je Rafa Nadal sa 14 grend slem titula pomogao i mlađem sunarodniku u svemu tome, pošto je za francusku publiku "kralj šljake", sada su izgleda ti navijači samo nastavili sa podrškom za momka iz Mursije.

Sledi Vimbldon na kom Novak izvesno neće igrati, Alkaraz tamo brani titulu, Janik Siner mu je glavni konkurent, mada je trava podloga koja i te kako odgovara igračima sa odličnim servisima. Ostaje da se vidi ko će tamo podići pehar i da li će neko od igrača rođenih devedestih uspeti da dođe do trofeja.