• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROGNOZA METEOROLOGA NEDELJKA ZA CELO LETO! Biće čak 60 VRELIH dana, a ova pojava zabrinjava - OPASNA je i nepredvidiva!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Detaljna vremenska prognoza za leto 2022, biće čak 60 vrelih dana!

 Vremenska prognoza za leto 2022 Izvor: K1 printscreen

Meteorolog Nedeljko Todorović pričao je u emisiji "Kec na 11" Televizije K1 o dugoročnoj vremenskoj prognozi za leto 2022. godine. Meteorolog je kazao da nas očekuje vrlo toplo leto, i da će biti 60 dana tokom kojih će temperatura biti viša od 30 stepeni, ali je opisao i jednu pojavu koja zabrinjava i ne može precizno da se predvidi.

"Neće ovo leto biti toplije od 2012. ili 2017. ali će biti natprosečno toplo. Prošlo leto je bilo na nekoj rang listi četvrto po srednjoj temperaturi, ali ona nije pokazatelj za građane već za stručnjake. Bilo je dosta dana sa ekstremno visokim temperaturama, 35 ili više stepeni, bilo ih je dvadesetak a prosek je oko pet dana godišnje. Ove godine će biti manje toplo gledajući tu srednju temperaturu", rekao je on.

Da li je tačno da će biti 60 vrelih dana?

"Da, to su precizno temperature od 30 stepeni Celzijusa i više, prošle godine je bilo 57 ili 58 takvih dana. Ali taj broj je realan, iznad proseka. Ekstremno toplih dana će biti manje", rekao je on.

Izvor: MONDO/U.Arsić

Rano su krenule visoke temperature, krajem maja imali smo dane toplije od 32 stepena, koliko će se nastaviti?

"Leto je počelo ranije, inače u meteorologiji počinje u junu, u letnjim mesecima. Nije neobično da već u junu bude toplo, ali ove godine jeste poranilo. Nisu oboreni rekordi najranije pojave temperature od 30 stepeni, bilo je toga i ranije, da ne cepidlačimo. Biće tih temperatura sve do septembra, ali će padavine u junu biti veće nego u maju koji je bio relativno sušan mesec. To su neravnomerno raspoređene padavine, u jednom mestu padne za sat vremena mesečna količina kiše", rekao je on.

"Možda će biti malo više padavina, ali će biti toplo leto", rekao je on i podvukao da će UV zračenje biti povećano.

"Za razliku od prethodnih godina kada je UV zračenje bilo relativno slabo, i nije bilo pojačane aktivnosti Sunca, ovog proleća se već aktiviralo i sada već u pojedinim danima postoje kratki impulsi porasta energije svih frekvencija, pa i domena UV zračenja. Sada je njihova pojava češća ali te epizode traju po nekoliko minuta, eventualno do deset. Taj trenutak ili ti minuti su stvarno potencijalno opasni za ljudski organizam, događaju se i noću ali nas tada ne zahvataju. Međutim preko dana, oko podneva, postoji mogućnost da budu opasni za kožu. Zato u principu ljudi ne mogu da prate kada će biti ta eksplozija, predviđaju to stručni sajtovi tri-četiri dana unapred ali ne mogu to građani sve da prate. Bolje je uvek se čuvati Sunca, naročito sredinom dana. I sama Sunčeva energija je generalno slabija, i drugi delovi spektra koji takođe prže kožu", rekao je on.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miki

Čista budalaština. Pa, oni ne znaju ni za tri dana kakvo će vreme da bude. Ponekad, kada slušam vremensku prognozu, dođe mi da pozovem da im kažem da izađu napolje ili bar pogledaju kroz prozor.

idiotizam

Zamajavanje naivnpg naroda.Prognoza je do 7 dana,ostalo je babavangino nagadjanje i zaludjivanje neosvescenog naroda.Kakva prognoza za leto?Tako mozete sami da nagadjate i da se zamlacujete.Ovaj ionako,pokazalo se vise puta do sada,nabada ,pa,moze da bude ,ne mora da znaci.Ko moze da vam da prognozu pouzdanu ,recimo za mesec dana?Niko u svetu.Vazdusne struje mpgu da nastanu za 48 sati i da se formiraju...

special image