Jedan od najpriznatijih modela, ECMWF, pokazao je da se širom centralne i južne Evrope očekuju temperature koje će biti iznad proseka. Podaci su između ostalog obuhvatili i Srbiju, a detaljnom analizom utvrđeno je da će u Srbiji temperature biti između jedan i dva stepena toplije nego inače.

Drugi model koji se koristio u istraživanju, UKMO, koji koriste službe u Velikoj Britaniji, pokazao je takođe da će temperature biti iznad proseka, ali da će biti manje padavina nego inače. Što se konkretno tiče same temperature, procene su da će biti veće između 0,5 i 1 stepen od proseka.

Da je stav meteorologa isti, potvrđuje i stav stručnjaka iz Severne Amerike, koji tvrde da će temperature biti za jedan stepen veće u Evropi nego na one na koje smo inače navikli. Ko god da je očekivao prijatnije leto nego prethodnih sezona, očigledno da neće imati razloga za optimizam.

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da i on očekuje da će temperature u Srbiji ovog leta biti malo veće od proseka, ali da će biti manje dana sa ekstremno visokim temperaturama.

"Srednja temperatura biće slična stepen ili dva veća u odnosu na višedecenijski prosek, ali sa manjim brojem dana gde će temperatura biti veća od 35 stepeni", ističe meteorolog.

Todorović dodaje da su u pitanju periodične promene koje se ciklično ponavljaju u proseku na 35 godina.

"Nekada imamo toplija i sušna leta, a na drugih 35 godina ih ima manje. Dakle u pitanju su procesi koji traju decenima. Ono što je još bitno napomenuti, jeste da ovakvi modeli ne mogu u potpunosti da predvide kolike će biti temperature jer je to deo viđenja. Svaki model svodi se na verovatnoću odnosno odstupanje", naglašava Todorović.

On je dodao da očekuje manje dana sa ekstremno visokim temperaturama.

"Prošlog leta, bilo je približno 20 dana gde je temperatura bila iznad 35 stepeni, dok ove godine očekujem da taj broj bude nešto niži", zaključuje meteorolog.

(MONDO)