• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LETO JOŠ UVEK NIJE REKLO POSLEDNJU REČ - PONOVO ĆEMO SE PRŽITI! Detaljna prognoza do kraja avgusta, dolaze TROPSKI DANI

Autor Uroš Matejić

Dakle, očekuje nas porast temperature u narednih pet do sedam dana.

 Vremenska prognoza do kraja avgusta 2023 Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Relativno sveže vreme za ovo doba godine u Srbiji donelo je predah od tropskih vrućina. Ipak, prema najnovijim vremenskim prognozama temperatura će opet početi da raste i već naredne sedmice će dostići vrednosti koje se smatraju tropskim temperaturamaGoran Mihajlović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kaže da će od petka, za dane vikenda i tokom naredne sedmice biće sunčano uz sveža jutra.

"Već od 11. avgusta, zatim tokom subote i nedelje i u danima tokom naredne sedmice možemo očekivati sunčano vreme. Jutra će biti sveža, dok će maksimalna dnevna temperatura biti u postepenom porastu. Već sredinom sledeće sedmice, u većini mesta u Srbiji, biće od 31 do 34 stepena Celzijusa. Dakle, očekuje nas porast temperature u narednih pet do sedam dana", kaže meteorolog Goran Mihajlović kakva nas vremenska prognoza čeka.

Izvor: RHMZ

Tropske temperature

Prema njegovim rečima, porast temperature koja se smatra tropskom zahvatiće većinu mesta u zemlji, s tim da u drugom delu naredne sedmice postoje uslovi za lokalne pljuskove.

"Od srede postoji mogućnost da bude promenjivo vreme, sa uslovima za pojavu kiše i lokalnih pljuskova, ali će se zadržati toplo vreme. Generalno, osnovni karakter vremena u narednih desetak vremena je pretežno toplo i sunčano vreme", kaže Mihajlović.

Povećanje temperature iz dana u dan

Prema petodnevnoj vremenskoj prognozi RHMZ, u petak će u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Subotici, Kragujevcu, Kraljevu i drugim gradovima biti 25-26 stepeni Celzijusa, u Negotinu 28 stepeni Celzijusa, bez padavina. U subotu nakon svežeg jutra, tokom dana pretežno sunčano i još malo toplije nego u petak. Malo oblaka biće na jugoistoku Srbije. Temperatura se vraća u granice proseka. Vetar slab severnih pravaca. Pritisak iznad normale. Minimalna jutarnja temperatura od 9°C do 16°C, maksimalna od 27°C do 30°C. Uveče suvo.

U nedelju i početkom iduće sedmice se nastavlja porast temperature uz vrućinu u svim krajevima sa dnevnom temperaturom iznad 30°C, ali ne i preko 35°C prema po današnjoj prognozi.

"S obzirom na to da ćemo imati maksimalne temperature i preko 30 stepeni, a da je normala između 26 i 30 stepeni Celzijusa, što je višegodišnji prosek za ovo doba godine, znači da ćemo imati nešto malo toplije vreme od proseka, naročito u prvoj polovini naredne sedmice", kaže Goran Mihajlović.

Kada su u pitanju olujne nepogode, meteorolog objašnjava da se one mogu prognozirati tek nekoliko dana unapred i one će biti blagovremeno prognozirane samo ukoliko bude uslova za takvu pojavu. "Za sada, u narednih sedam dana se ne očekuju izražene olujne nepogode", napominje meteorolog.

Izvor: Mondo/U. Arsić

Tri tropska dana u Srbiji

Na pitanje o tropskim noćima kojih će biti u avgustu manje u odnosu na prethodni mesec, kaže da se tropskom noći u meteorologiji definiše minimalna temperatura veća ili jednaka sa 20 stepeni Celzijusa.

"U većini mesta nećemo imati tropske noći, ali ćemo imati tropske dane, a to su dani sa maksimalnom temperaturom preko 30 stepeni Celzijusa. U tom smislu će ponedeljak, utorak i sreda naredne sedmice biti tropski dani, međutim, maksimalne temperature neće biti izuzetno visoke", kaže meteorolog.

Sušniji drugi deo avgusta

Kako je i početkom avgusta rečeno u RHMZ, druga polovina avgusta će biti u znaku sušnijeg vremena i sa višim temperaturama. Ponovo treba računati na pojedine dane u kojima će temperatura dostići 35 stepeni, tako da će srednja avgustovska temperatura vazduha biti za dva stepena viša od proseka, odnosno, u nižim predelima srednja maksimalna temperatura biće 30 do 32 stepena. Prognozirani ukupan broj dana sa padavinama je od sedam do 10 dana, što je u granicama proseka za Srbiju.

"U drugom delu avgusta se očekuju dani sa temperaturom od 30 i čak do 35 stepeni. Opšti trend porasta temperature je i dalje prisutan. Nama su leta toplija za 2,6 stepeni u odnosu na 50. ili 60. godine prethodnog veka, trend se nastavlja i očekujemo i da avgust bude topliji od proseka, što naravno ne znači da neće biti kratkotrajnih priliva hladnijeg vazduha", izjavio je za "Blic" Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u RHMZ.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:34
GRAĐANI OSTALI I BEZ LETOVANJA I BEZ PARA! Turistička agencija iznenada saopštila da prestaje sa radom zbog finansijskih problema!
Izvor: Kurir televiy
Izvor: Kurir televiy

(MONDO/Blic)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image