Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je upozorenje na pojavu jakih pljuskova sa grmljavinom

"U okolini Sjenice pojava jakih pljuskova sa grmljavinom i gradom uz tendenciju premeštanja padavinske zone ka Novom Pazaru", objavio je upozorenje RHMZ a koje je na snazi do 17 časova i 27 minuta. 

RHMZ (3).jpg
RHMZ/prinstcreen 

RHMZ je takođe najavio pljuskove sa grmljavinom u naredna tri sata.

"U naredna 3 časa na jugu i jugozapadu Srbije uz lokalni razvoj oblačnosti pojava kratkotrajne kiše ili pljuska sa grmljavinom. U okolini Sjenice pljuskovi će u narednom satu biti intenzivni i sa pojavom grada uz tendenciju premeštanja padavinske zone prema Novom Pazaru.

Danas (8. juna) i sutra (9. juna) pretežno sunčano, ponegde uz malu ili umerenu oblačnost i izolovanu pojavu kratkotrajne kiše ili pljuska sa grmljavinom na severu Vojvodine i u brdsko-planinskim predelima jugozapadne i južne Srbije. Maksimalne temperature do ponedeljka (8.juna - 10.juna) od 30 do 35 °S, a zatim od utorka (11.juna) u manjem padu, najpre na severu i zapadu Srbije.

Sledeće sedmice očekuje nas i nestabilnije vreme u odnosu na dane vikenda, pa se ponovo očekuju lokalni pljuskovi i grmljavine i u ostalim regionima", objavljena je najava koja je na snazi do 12. juna do 16 časova i 26 minuta. 

RHMZ (2).jpg
RHMZ/prinstcreen 

Na snazi su dva meteoalarma, žuti i narandžasti. Narandžasti meteoalarm je na snazi zbog grmljavine u jugozapadnoj Srbiji. 

"Vreme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe", objavljeno je. 

Žuti meteoalarm je na snazi u celoj Srbiji zbog visokih temperatura, u jugoistočnoj Srbiji i Kosovu i Metohiji i zbog grmljavine, a u jugozapadnoj Srbiji zbog kiše.

RHMZ (1).jpg
RHMZ/prinstcreen 

"Vreme može biti opasno (potencijalno). Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike", navodi se na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda. 

BONUS VIDEO: 

Kurir TV Nevreme u Beogradu

(MONDO/I.V.)