Predrag Gaga Antonijević završio je prvu fazu snimanja filma "Dara iz Jasenovca", prvog igranog ostvarenja o stradanju srpske dece u jasenovačkom logoru, ali nisu svi srećni povodom toga...

Izaslanik Stejt departmenta za Holokaust Tomas K. Jazgerdi zatražio je od hrvatske ministarke kulture da se sastane s našim rediteljem  i pomogne mu u realizaciji filma o zločinima u Jasenovcu, objavio je "Kurir", što je razbesnelo desnicu u Hrvatskoj.

Profesor doktor Matko Marušić u svom reagovanju, koje prenose hrvatski portali, nazvao je "Daru iz Jasenovca" najvećom srpskom laži, laži nad lažima.

"Svi podaci i priče koji su u Titovoj Jugoslaviji objavljivani o Jasenovcu ni u čemu nisu bili naučno utemeljeni, nego su bili izmišljeni, a svako je istraživanje bilo zabranjeno, svako propitivanje je kažnjavano. Na kraju, druga istina nije postojala. Kad su 1991. srpske trupe ušle u Jasenovac, odnele su arhiv logora u Beograd i ne žele ga vratiti Hrvatskoj, čak ni kao kopiju (mikrofilm). Znali su da tamo leži istina koju svet ne sme saznati", piše Marušić.

Profesoru posebno smeta što je iza "Dare iz Jasenovca" stao američki ekspert za Holokaust Majkl Berenbaum.

"Opasno je da velike laži završe u umetnosti. Film rade sa savetnikom Jevrejinom i žele da se hrvatski zločini povežu s Holokaustom. Na osnovi lažirane istorije rade lažiranu tragičnu priču. Da, postoji laž nad lažima: srpski film o Jasenovcu 'Dara iz Jasenovca'", nastavlja Marušić.

Za njega je neprihvatljivo da Hrvatska uopšte u njemu na bilo koji način učestvuje.

"Kako bismo se osećali da Hrvatska napravi takav film? Osećali bismo se odvratno, mučno, postiđeni što živimo u državi koja radi takve stvari. To je nezamislivo!", zaključio je Marušić.

Producenta filma Maksu Ćatovića nisu iznenadile reakcije iz komšiluka.

"Neka snima ko šta hoće (Hrvati su snimili i film o Gotovini, op. aut.), mi snimamo onako kako je bilo. Istina je na našoj strani, što potvrđuje da je najveći živi stručnjak za Holokaust prihvatio da bude savetnik na našem filmu", rekao je on za "Kurir".

Film prati sudbinu male Dare i njene porodice, tokom strašnih godina Drugog svetskog rata, a neposredno nakon ustaško-nemačke ofanzive na Kozari kada su mnoga srpska deca sa tih prostora odvedena u Jasenovac, a potom izmeštena u logor Stara Gradiška.

Glumačku ekipu "Dare iz Jasenovca" čine Nataša Ninković, Marko Janketić, Igor Đorđević, Vuk Kostić i drugi iskusni glumci, dok malu Daru tumači mlada glumica Biljana Čekić kojoj će ovo biti prva uloga. Deo scena biće snimljen i u Hrvatskoj, a kako Kurir saznaje, baš u Jasenovcu. Datum posete još se drži u tajnosti, a hoće iza projekta stati i njihova država, nije nam odgovoreno iz ministarstva kulture do zaključenja broja.