Glumica Živka Matić zasmejavala je celu staru Jugoslaviju urnebesnim likovima u domaćim serijama, ali uprkos slavi i brojnim angažmanima, pred kraj života je živela u teškim uslovima, potpuno sama.

Živka je popularnost u zemlji i regionu stekla ulogama u ostvarenjima "Ljubav na seoski način" i "Građani Luga". Delila je kadar sa Čkaljom i zasmejavala sve u seriji "Ljubav na seoski način".

Rođena je 1923. godine u vrlo imućnoj porodici čoveka koji je imao prvi automobil i koji je izvršio elektrifikaciju Požarevca.Otac Radenko i majka Danka redovno su posećivali pozorišta u Beogradu, vodeći sa sobom i Živku. Živka je imala priliku da kao devojčica gleda Žozefinu Beker koja je u aprilu 1929. gostovala na beogradskoj sceni.

Posle tragične smrti majke i oca brigu o Živki preuzima baka Danica, koja živi u Beogradu. Baka Danica iznenada umire krajem 1936, pa brigu o maloletnoj Živki preuzima Dom za nezbrinutu decu u Beogradu. Na Uskrs 1936. Dom posećuje Dušan Belić, bankarski činovnik koji u ime banke donosi poklone za štićenike. Tu je zapazio trinaestogodišnju devojčicu - Živku i u dogovoru sa nadležnim vlastima odlučuje da preuzme brigu o njoj.

živka matić
YouTube/screenshot/Movieclips/Domaći filmovi i serije 

Glumačku karijeru je upotpunila radijskim i televizijskim ulogama kojima su glumci tog doba sticali najveću popularnost, a starije generacije još pamte čuvene emisije "Veselo veče", "Veče uz radio", "Autobus u pola šest", "Večeras zajedno".

Živku Matić domaća publika posebno pamti po ulozi u TV seriji "Građani sela Luga", za koju je u paru sa čuvenim Batom Živojinovićem dobila nagradu "Glumački par godine ONA I ON" 1972. godine na Filmskom festivalu u Nišu.

Pored uloga u serijama i filmovima, kao i na radiju, Živka je dala svoj doprinost i pozorištu, te se u njenoj biografiji nalaze i brojne dramske ulogame.

Živka Matić preminula je tiho, u 75. godini u svom rodnom Požarevcu, 1998. godine, zaboravljena od kolega i javnosti.

Glumica je preminula u velikoj bedi, kao beskućnica, a njen grob nalazi se u Požarevcu, dok se za sahranu te 1998. godine pobrinuo grad, prenosi Blic. U njenu čast Centar za kulturu Požarevac je pokrenuo festival – Susret amaterskih pozorišta Braničevskog okruga "Živka Matić".

BONUS VIDEO:

ISKUSTVO GLUMICE KOJA JE OSTALA TRUDNA U ŠESTOJ DECENIJI ŽIVOTA: To se desilo posle pete veštačke oplodnje, OVAKO SAM SE OSEĆALA Kurir televizija

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!