Mima drži Bikovića, a svi gledaju u prst: 10 godina gledamo "Montevideo", a nismo primetili ovu omašku

Da li ste primetili grešku u filmu "Montevideo Bog te video?"

Youtube / IntermediaNetwork

Film "Montevideo Bog te video", je za vrlo kratko vreme osvojio simpatije mnogih. Preko 10 godina on je na listi najomiljenijih u Srbiji.

Poznato je da se jedna scena snima nekoliko puta, sve dok kadar, gluma i svetlo ne budu pravi. Ova scena je čist primer da se ni najkraći dijalog ne snima iz cuga. Obratite pažnju na prst čika Rajka(Mima Karadžić) dok savetuje Tirketa (Miloš Biković).

Greška u filmu Montevideo Bog te video  Youtube / Aleksandar Antic

Montevido je priča o fudbalskoj reprezentaciji Kraljevine Jugoslavije, i njenom debiju na svetskom prvenstvu u Urugvaju 1930. Sentimentalna priča o sportu, ljubavi, i drugarstvu u Srbiji između dva rata postala je hit preko noći u celom regionu. Glavne uloge poverene su: Milošu Bikoviću, Petru Strugaru, Nini Janković, Viktoru Saviću, Predragu Vasiću.

Istina o tome šta se stvarno desilo u Montevideu

Film je inače inspirisan knjigomčuvenog sportskog novinara Vladimira Stankovića, a koja se ipak više bazirala na činjenicama, manje na romansiranju istorije, koje je svakako bilo u ekranizovanom delu: "Najviše me je iznenadilo nepoznavanje tog događaja iz naše velike sportske istorije. Kolege i prijatelji kažu da nisu imali pojma o tome, pitaju kako sam se toga setio? To je rupa u sportskom obrazovanju ako hoćeš da se baviš bilo čime što ima veze sa fudbalom. Neke stvari treba i da se znaju, mora se pročita ili čuje od nekoga. Treba da imaš unutrašnji poriv da te nagoni da čačkaš i saznaš nešto. Ja sam Montevideo otkrio zahvaljujući Politici i novinaru Bori Jovanoviću koji je u sportskoj rubrici Politike pratio sve pre Montevidea, tokom puta kad se javljao pismima koja su kasnila po sedam dana...", ispričao je Stanković u podkastu "Alesto".

FSS/Promo/YouTube/Petar Milivojevic/Printscreen 

Stanković je ispričao da je najviše kroz tekstove Bore Jovanovića u Politici, za koga porodica tvrdi da "nije okusio kap alkohola", uspeo da otkrije šta se to dešavalo sve pre, tokom i nakon puta u Montevideo, dok ističe i da je za njega najzanimljiviji deo - onaj koji i nije sasvim do kraja prikazan na filmu. To se pre svega odnosi na odluku Hrvata da ne budu deo reprezentacije Jugoslavije koja je u Urugvaju ispisala istoriju, odnosno smatra da je tome trebalo posvetiti i veću pažnju.

Pogledajte još kadrova iz filma:

(MONDO/Marina Cvetković)  

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!