• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potraga za Mocartovim nepoznatim delima

Tim muzikologa proučava kopije partitura iz arhiva jednog poljskog manastira u nadi da će se za neke od njih ispostaviti da su nepoznata dela Volfganga Amadeusa Mocarta.

Tim muzikologa proučava kopije partitura iz arhiva jednog poljskog manastira u nadi da će se za neke od njih ispostaviti da su nepoznata dela Volfganga Amadeusa Mocarta.

Stručnjaci su saopštili da su se usredsredili na devet partitura koje bi mogle biti Mocartove, ali da će proučiti ukupno njih 2.000, koliko ih ima u manastiru Jasna gora u Čestohovi, na jugu Poljske.

"Moglo bi da se radi o kompilaciji različitih Mocartovih dela, ili kompozicijama drugih autora koji su se potpisali u njegovo ime ili, što bi nas najviše usrećilo, to bi mogla biti nepoznata autentična Mocartova dela", rekao je agenciji AP vođa tima Remigijuš Pospijeh.

"U tom slučaju, ovo bi bila senzacija", dodao je.

Pospijeh i više od deset poljskih muzikologa proučavaju arhiv u potrazi za retkom muzikom koja bi mogla da bude izvedena na godišnjem festivalu manastira, a potom i snimljena.

Kopije partitura sačinjene su za potrebe muzičkog ansambla manastira koji je bio aktivan od kraja 16. do početka 20. veka.

Ključno pitanje u proučavanju arhiva jeste da se utvrdi da li su muzičari manastira kopirali radove Mocarta (1756-1791) kojima se od tada gubi svaki trag.

Pospijeh je naveo da je veoma oprezan kada je reč o poreklu partitura koje se pripisuju Mocartu, uključujući i jednu ariju za sopran, zato što one nisu uvrštene u katalog kompozitorovih dela, takozvani Kehelov katalog.

Kada je nedavno prisustvovao izvođenju te arije u manastiru, Pospijeh je ipak odlučio da ispita njenu autentičnost.

Tim stručnjaka je do sada ustanovio da su četiri od 20 partitura koje nose Mocartov potpis pogrešno pripisane austrijskom kompozitoru. Sedam od njih su Mocartova dobro poznata dela - među njima je "Rekvijem", što znači da još devet njih treba da bude proučeno.

Ulrih Lajzinger iz međunarodne fondacije Mocarteum iz Salcburga ocenio je da je "malo verovatno" da budu otkrivena neka nepoznata Mocartova dela.

"Mocart je imao katalog svih svojih dela od 1784", rekao je Lajzinger agenciji AP i dodao da arhiv manastira ne sadrži "nijedno značajno delo koje nedostaje".

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE