• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najbolje iz Noći muzeja (FOTO, VIDEO)

Izvor mondo.rs

Pogledajte fotografije najinteresantnijih lokacija iz 14. Noći muzeja, čiji je prijatelj mts.

Trece majske subote, šetalo se bez umora, s osmehom na licu i željom za upijanjem novog, neispricanog i još neotkrivenog. Noc muzeja, 14. po redu, probudila je Beograd i još 43 grada i mesta Srbije.

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Zvukom fanfara sa Vojnog muzeja na Kalemegdanu pocela je 14. beogradska Noc muzeja. Tradicionalno veliko interesovanje bilo je upravo za ovaj muzej koji je u Noci muzeja prikazao izložbu o tome kako su živeli obicni ljudi u u vreme Velikog rata, kroz istorijski osvrt na svakodnevni život obicnog coveka tokom turbulentnih vremena.

Svoju osamdeset godina dugu istoriju, ekskluzivno u Noci muzeja, predstavio je Beogradski sajam i to sveobuhvatnom izložbom o "mestu koje je video ceo svet", "krivi toranj beogradski", kako je nazivana Crkva Sv. Ante Padovanskog, bio je jedna od najposecenijih lokacija u beogradskoj Noci muzeja a o susretima Karadordevica i Nikole Tesle posetioci su slušali u magicnom ambijentu Dvora.

Zemlja partner ovogodišnje Noci muzeja, Republika Koreja donela je u Srbiju pravi praznik za oci - prelepi splet tradicije, mode i umetnosti pretocen u glamurozne svecane haljine. Rucno šivena korejska narodna nošnja, hanbok, koja je prošle godine bila izložena u Luvru videna ocima korejske umetnice He Sun Li, predstavljena u Noci muzeja u Parobrodu bila je hit 14. Noci muzeja.

Izložba u Ruskom domu, posvecena Bulgakovu sa 35 radova ruske umetnice oduševila je ne samo fanove romana nad romanima "Majstor i Margarita" vec i one koji su se prvi put sreli sa ovim piscem. Umetnica Jelena Martinjuk, koja je bila gošca Noci muzeja i Beograda, priznala je da nije ocekivala takvo interesovanje i pažnju koju je dobila, kako od publike tako i od medija za svoje foto-radove.

Pogledajte kako je bilo na Medicinskom fakultetu!

Laboratorija za antropologiju Instituta za anatomiju, inace ekskluzivno otvorena za javnost samo u Noci muzeja, oduševila je publiku drevnim urgentnim centrom koji je predstavio autenticne rimske hirurške instrumente, paleopatološke kolekcije i u njima kosti stare nekoliko vekova, povrede na kostima iz perioda antike, srednjeg veka i Drugog svetskog rata.

Doktorova kula, najstarija psihijatrijska ustanova u regionu, bila je savršeno mesto za posetioce Noci muzeja koji su rešili da ove majske veceri zavire u licne price dva velikana koji su život posvetili proucavanju ljudske psihe - Frojdu i Jungu.

Ovako je izgledala postavka o vibratoterapiji, "prevarantskoj" terapiji iz 19. veka.

Na košarkaškim terenima KK Crvena zvezda do jedan sat iza ponoci se plesalo na mts plesnom podijumu koji je u život vratio plesnu groznicu ranih 60-ih i brilijantin na Mali Kalemegdan. Veselo je bilo i u Jevrejskoj opštini gde je predstavljen legat Miše Blam i gde je celo vece bilo posveceno džezu i to kroz džem sešne.

Priliku da se "vrate u buducnost" imali su i posetioci Konaka kneginje Ljubice, gde je predstavljena istorija Beogradskog sajmišta - mesto na kome je prikazana prva televizijska emisija, na koje se išlo da vidiš i da budeš viden.

Najposecenije lokacije za decu bile su Paviljon Cvijeta Zuzoric i Anatomski muzej Veterinarskog fakulteta. Svi oni koji su se odlucili na "podvodno druženje" u Noci muzeja posetili su Javni akvarijum i tropikarijum i zastali, da se slikaju pored životinja i nahrane pirane.

Na 20 lokacija u Nišu održana je 14. Noc muzeja a medu najposecenijim bio je Narodni muzej Niš koji je predstavio impresivnu kolekciju srpskog slikarstva i tako predstavio dela Paje Jovanovica, Stevana Todorovica, Ðorda Krstica, Uroša Kneževica i drugih velikih slikara.

Svih 19 lokacija u Subotici, bilo je ispunjeno posetiocima 20. maja a najvece interesovanje izazvala je prica o simbolima ovog grada koji su predstavljeni u tehnici slame. Bunjevacke sobe i decja lutkarska opera obeležice Noc muzeja u ovom vojvodanskom gradu.

U skladu sa temom ovogodišnje manifestacije "Velike i male revolucije" u cacanskom Domu kulture predstavljena je izložba kostima posvecena velikim licnostima revolucija autora Borisa Cakširana. Rekonstrukcijom odece i uniformi iz domacih filmova i serija predstavljeni su Franc Ferdinand i Sofija Cotek, Draga Mašin, Dositej Obradovic, grof Vrangel i princ Rastko Nemanjic.

Muzej grada u Backoj Palanci u Noci muzeja kroz vece poezije, decji maskenbal, izložbu izuma koji su promenili svet, postavku decjih instrumenata i koncert KUD Abraševic obeležio je 14. Noc muzeja.

Senjski Rudnik je u Noci muzeja predstavioMuzeju ugljarstva u kome je priredena izložba posvecena ženama u rudnicima, nekad i sada. Od brižnih supruga i majki, koje svakodnevno svoje muževe i sinove ispracaju na najteži i najopasniji posao u utrobu zemlje, žene kao stub porodica i njihov licni cvrst oslonac, predstavljene su i one najhrabrije koje su i same bile rudarke.

Od 17 casova pa sve do jedan iza ponoci u Srbiji su u Noci muzeja šetali posetioci 43 grada i mesta Srbije, ali i 120 gradova, 30 država i 3.000 muzeja u okviru Evropske Noci muzeja.

Prijatelj 14. Noci muzeja je mts, koji je sponzor manifestacije 11. put za redom.

"Noc muzeja se iskreno zahvaljuje publici i medijima na velikoj podršci i porucuje: Vidimo se sledece godine kada cemo zajedno ispricati nove neispricane price jubilarne 15. Noci muzeja," saopštili su organizatori.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE