• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar obećava: Nove zgrade za...

... Istorijski muzej Srbije, Prirodnjački muzej, pozorišta u Subotici i Vranju, koncertnu dvoranu u NIšu, Beogradsku filharmoniju. Napravljen Nacrt Strategije za poboljšanje stanja u kulturi u narednih 10 godina.

narodni muzej 2.jpg Izvor: MONDO/Predrag Vujić
Narodni muzej, muzej, muzeji, Narodni muzej u Beogradu, Trg Republike Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević predstavio je danas nacrt Strategije razvoja kulture Republike Srbije do 2027. godine, koji će se u narednih mesec dana naći na javnoj raspravi u više gradova - Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Čačku, Subotici, Kosovskoj Mitrovici.

Nakon javnih rasprava nacrt bi trebalo da se nađe pred članovima skupštinskog Odbora za kulturu, a onda i pred poslanicima skupštine, a Vukosavljević očekuje da će Skupština do kraja godine usvojiti pomenuti nacrt u tom ili malo izmenjenom obliku.

"Pokušali smo ovim nacrtom da analiziramo stanje u kulturi Srbije, u svim njenim aspektima i oblastima i predložimo niz mera koje treba u narednih 10 godina da dovedu do pozitivnih i ohrabrujućih rezultata", rekao je Vukosavljević Tanjugu.

On je rekao da je predloženo da izdvajanja za kulturu iz godine u godinu budu sve veća, da se donese čitav niz zakona i pratećih propisa kako bi se oblast kulture normativno uredila, da se ohrabre kulture nacionalnih manjina i nevladinog sektora.

"Očekujemo zanimljivu javnu raspravu i pokušaćemo da definišemo šta je to srpski kulturni prostor, šta su osnovna identitetska pitanja srpske kulture, šta je srpsko kulturno jezgro", rekao je Vukosavljević, dodavši da je bitno odrediti ono što država mora da finansira.

Kao kapitalne investicije navedeni su završetak radova na zgradama Narodnog muzeja u Beogradu i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, obezbeđivanje depoa za Arhiv Srbije i novog eksternog depoa za Narodnu biblioteku Srbije, završetak izgradnje depoa za smeštaj filmske građe Jugoslovenske kinoteke, obnova i revitalizacija bioskopske mreže, obezbeđivanje eksternog depoa za republičke muzeje.

Predviđa se i obezbeđivanje i adaptacija zgrade u kojoj će trajno biti smešten Istorijski muzej Srbije, adaptacija i rekonstrukcija Muzeja primenjene umetnosti, izgradnja nove zgrade Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, nove zgrade Beogradske filharmonije i koncertve dvorane u Nišu, revitalizacija koncertnih dvorana sa dugom tradicijom (Kolarčeva zadužbina i Dom sindikata), završetak radova u pozorištima u Subotici i Vranju...

Poseban segment Strategije odnosi se na donošenje novih zakona i izmenu postojećih.

"Nedostaju nam izmene Zakona o kulturi, nedostaje nam zakon o pozorištu, zakon o zaštiti kulturnog nasleđa, zakon o audio-vizeulnoj delatnosti i neki podzakonski akti, zatim predlog zakona kojima bi se davale poreske olakšece privatnom sektoru za ulaganja u kulturu", rekao je Vukosavljević.

On je naglasio da nacrt Stretegije nije spisak lepih želja, već su svi predlozi zasnovani na racionalnom predviđanju šta se može uraditi u narednih deset godina, kao i da veća izdvajanja za kulturu, a ni zakoni, nisu ni izvor ni pretpostvaka kulture, samo platforma za lakše funkcionisanje kulture.

Vukosavljević je rekao da se posbena pažnja posvećuje kulturi nacionalnih manjina, međunarodnoj saradnji kroz otvaranje kulturnih centara u Pekingu, Moskvi, Berlinu i Trstu i povećano učešće u kulturnoj razmeni, istakavši da "vrata i prozori srpske kulture moraju biti otvoreni i za uticaje stranih kultura", ali da je bitno definisati srpski kulturni prostor i zaštiti ga.

Osvrnuvši se na deo Stretagije koji se odnosi na analizu stanja u srpskoj kulturi, ministar je rekao da nema tragičnih situacija, ali da sve može biti mnogo bolje.

"Nismo zapazali posebnu neuralgičnu tačku. Nema tragičnih situacija, ukoliko tragičnim ne nazovemo kašnjenje rekonstrukcije Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti ili loše stanje u pojedinim ustanovama kao što je pozorište u Vranju", rekao  je Vukosavljević.

Ministar je rekao da očekuje da ovakva ili nešto izmenjena Strategija bude usvojena na jesen čime će Srbija prvi put u svojoj istoriji dobiti Strategiju kulturnog razvoja.

"Time će Srbija stati rame uz rame sa većinom evropskih zemalja, koje su u poslednjih 10 godina dobile strategije. Tako će se Srbija priklučiti porodici država koje na strateški način tretiraju svoju kulturu", kazao je Vukosavljević.

U poslednjoj fazi je i izrada Akcionog plana kojim će se precizirati vremenski okvir za realizaciju svega što je predviđeno Strategijom, kao i institucije koje će biti zadužene za realizaciju i način praćenja toga.

Biće određene i ustanove koje će biti zadužene za predlaganje rešenja za prevazilaženje problema koji se budu javljali u procesu realizacije predloga, a plan je da se periodično izrađuju operativni planovi, s ozbirom da je u pitanju period od 10 godina.

Vukosavljević je rekao da su na izradi nacrta Strategije radili zaposleni u Ministarstvu kulture, da su kontaktirali 24 ustnove kulture, zatim Nacionalni savet za kulturu, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Sekretarijat za javne politike Vlade Srbije, Kancelariju za Kosovo i Metohiju, Upravu za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde, predstavnike nacionalnih manjina i nezavisne kulturne scene.

Razmatrane su strategije Hrvatske, Nemačke, Mađarske, Rusije, Crne Gore i ministar je naglasio da "nisu prepisivali rešenja", ali nisu pokušavali ni da po svaku cenu budu inovativni.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

hark

hoce li se narodni muzej otvoriti ikada? i hoce li neko odgovorati sto ne radi vec 15 godina skoro. sramota je da narodni muzej jedne zemlje u samom centru grada ne moze da se sredi i da radi normalno toliko dugo.

SERIJE