• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upoznajte "Genijalne diletante"!

Izvor mondo.rs

Putujuća izložba o umetničkoj sceni Nemačke osamdesetih stiže kod nas!

Putujuca izložba Goethe-Instituta Geniale Dilletanten predstavlja umetnicku scenu u podeljenoj Nemackoj pocetkom 80-ih godina, nudeci uvid u raznolikost mreža i istovremeni preokret u umetnosti, filmu, modi i dizajnu. Izložba se sastoji od specijalno produciranog intervjua-filma, videa i fotografskih materijala, zvucnih zapisa, casopisa, plakata ali i drugih eksponata koji na najkompleksniji nacin do sada dokumentuju scenu nemacke supkulture 80-ih godina. Izložba se realizuje u okviru 3. izdanja festivala Dev9t "Svetlost i senke", u Staroj ciglani u Beogradu.

Povezane vesti

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Geniale Dilletanten je namerno pogrešno napisan naziv koncerta održanog 1981. godine u berlinskom Tempodromu, koji je postao sinonim za kratku eru umetnickog procvata u Nemackoj. Pojacana kulturna aktivnost ovog perioda izuzetno se razvijala u i oko umetnickih škola i bila je obeležena medužanrovskim eksperimentisanjem i upotrebom novih elektronskih uredaja. Osnivanje diskografskih kuca, casopisa, galerija i klubova, kao i mnoštvo nezavisnih produkcija ploca, kaseta i koncerata ukazuje na vreme pojacanog samoorganizovanja i do-it-yourself pristupa.

Izložba prezentuje rad 7 bendova, razlicitih umetnika, filmskih stvaralaca i dizajnera iz najinspirativnijih gradova i regija Zapadne i Istocne Nemacke koji su svojim glasnim protestom i provokacijama uticali da nemacka alternativna umetnicka scena dobije i medunarodnu pažnju i priznanje.

Na izložbi je, izmedu ostalog, predstavljen bend Einstürzende Neubauten - projekat koji je istraživao granice izmedu muzike i buke uz upotrebu instrumenata napravljenih od metalnog otpada i upotrebnih predmeta. Bend Die Tödliche Doris eksperimentiše sa razlicitim umetnickim formama poput muzike, filma, fotografije, objektne umetnostii slikarstva. Bend Der Plan, nastao iz umetnicke galerije, nastupao je u nadrealnim kostimima, sa ironicno-sarkasticnim tekstovima pesama. Bend Freiwillige Selbstkontrolle (F.S.K.) osnovali su clanovi redakcije andergraund casopisa Mode & Verzweiflung (Moda i ocaj) koji je imao fokus na disparitetu kultura i odbijao ideju autenticnosti. Jedan od njihovih najpoznatijih slogana bio je "Danas disko, sutra prevrat, prekosutra izlet. To nazivamo dobrovoljnom autocenzurom." (1980). Muzika benda Palais Schaumburg dobila je svoj posebni karakter kombinacijom sintisajzera i semplera, dopunjenom trubama i bizarnim atonalnim vokalima koji recituju. Bez obzira na otežane uslove, umetnici i muzicari iz Istocnog Berlina angažuju se u avangardnom bend projektu Ornament und Verbrechen, koji je bio pod uticajem džeza, industrijske i elektronske muzike. Zapadnonemacki duo Deutsch-Amerikanische Freundschaft (D.A.F.) kombinovao je provokativne tekstove sa jakim bubnjarskim ritmovima, uz dodatak efekata sintisajzera i pozorišnog šoua koji je bio izmedu ekstaze i nereda.

Izložba se sastoji i iz programa kratkih filmova koje je priredio Florian Vist. Ovaj filmski program cini šest eksperimentalnih kratkih filmova koji nude uvid u široko polje umetnickog rada sa formatom Super 8 i videom u podeljenoj Nemackoj 80-ih godina.

Izložbu prati bogat prateci program:

U petak, 9. juna od 23h u okviru programa Dis-patch Throwback u klubu Drugstore nastupice Kreideler, post-kraut sastav iz Diseldorfa, i to samo nekoliko nedelja nakon objavljivanja novog albuma European Song. Njima ce se pridružiti lokalni muzicari i producenti koji su na razlicite nacine doprineli aktivnostima Dispatch festivala tokom proteklih godina.

U nedelju 11. juna u 20h bice uprilicen razgovor sa Kojom, liderom legendarnog beogradskog post-pank sastava Disciplin A Kitschme, i Šoršom Kamerunom, frontmenom politicki angažovanog kultnog benda iz Hamburga Die Goldenen Zitronen. Poslednjih godina Schorsch je aktivan i kao reditelj postavljajuci komade u pozorištima širom Nemacke, Austrije i Švajcarske. Koja svoju revolucionarnu muzicku misiju nikada nije prekidao, pa je tako, konstantno preticuci vreme u kojem jeste, izmedu ostalog preduhitrio i žanr drum and bass, i to u samom Londonu.

Razgovor ce moderirati Branko Rosic. Nakon razgovora, Koja i Šorš ce imati svoje DJ setove koji ce biti daleko od nostalgije, a decibeli koji ce poteci iz membrana zvucnih kutija pokazace da bunt iz osamdesetih nema nameru da se konzervira i poslužuje kao eksponat bolje prošlosti, vec da ima svoju aktuelnost i danas.

Takode, u cetvrtak 15. juna publika ce imati priliku da pogleda 2 filma:

U 21h film "Keine Atempause Düsseldorf, der Ratinger Hof und die neue Musik", reditelja Olivera Švabea koji ovim povodom dolazi u Beograd. U pitanju je dokumentarac koji objedinjuje brojne do sada neobjavljene arhivske snimke, muziku i intervjue o "zvuku" Diseldorfa koji i dan danas ima ogroman uticaj na nemacku muzicku scenu. Nakon filma sledi razgovor sa rediteljem filma koji ce moderirati Stefan Arsenijevic.

U 21h bice prikazan film B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979-1989, dokumentarac o muzici, umetnosti i haosu u Zapadnom Berlinu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE