• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Težak udarac za srpsko pozorište!

Izvor MONDO/Tanjug

Istaknuti reditelj i nekadašnji direktor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Miladinović preminuo je u Beogradu u 69. godini, saopštio je nacionalni teatar.

 Dejan Miladinović reditelj umro

Miladinovic je roden 2. decembra 1948. godine u Beogradu, u porodici operskih umetnika - majka Milica bila je prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, a otac Dušan, prvi dirigent i direktor Beogradske opere.

Posle završene beogradske Klasicne gimnazije, diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i TV u Beogradu, na odseku za pozorišnu režiju u klasi Vjekoslava Africa sa diplomskom predstavom "Jelisavetini ljubavni jadi" izvedenom u Ateljeu 212.
Titulu magistra teatroloških nauka stekao je na FDU u Beogradu sa tezom "Razvoj operske režije u Beogradu i Novom Sadu od 1919. do 1975. godine".

Bio je prvi reditelj Opere i Drame i dva puta umetnicki direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, kao i umetnicki savetnik za velike scenske projekte Centra "Sava" u Beogradu.

Iz Novog Sada prešao je u Beograd gde je postavljen za reditelja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, a na predlog i poziv celokupnog beogradskog operskog ansambla postao umetnicki direktor.

Na toj funkciji ostao i tokom NATO bombardovanja uprkos brojnim pozivima koje je imao iz inostranstva.

Posle nekoliko godina postao je, opet po pozivu, umetnicki direktor Opere i teatra "Madlenianum" u Beogradu.

Funkciju direktora Opere Narodnog pozorišta u Beogradu obavljao je i u periodu od oktobra 2012. do septembra 2013. godine.

Miladinovic je bio i profesor i umetnicki direktor operskog pozorišta Medouz škole umetnosti na Južno-metodistickom univerzitetu (SMU) u Dalasu (Teksas, SAD).

Bio je vanredni profesor glume i operskog studija na FMU u Beogradu i vanredni profesor glume i režije u Tornton školi za muziku Univerzitetu Južne Kalifornije (USC) u Los Andelesu.

Dejan Miladinovic je reditelj koji je, u poredenju sa ostalim jugoslovenskim kolegama, realizovao najveci broj praizvodenja muzicko-scenskih dela domacih kompozitora, istice nacionalni teatar.

Pored režije bavio se i pisanjem libreta (Kuljeric - Moc vrline, Bruci - Prometej, Jevtic - Mandragola, Despic - Veseli popovi banatski, Frisina - In Hoc Signo...), komponovanjem muzike za dramske predstave i kreiranjem scenografija.

Dobitnik je i veceg broja znacajnih profesionalnih priznanja i nagrada za svoja rediteljska ostvarenja te je tako jedini je trostruki laureat prvih nagrada za režiju žirija jugoslovenske muzicke kritike na Festivalu kamerne opere i baleta "Anale" u Osijeku.

Miladinovic je rediteljski postavio ukupno 158 predstava, uglavnom operskih - od Monteverdija do savremenih domacih i inostranih kompozitora, u profesionalnim pozorištima bivše SFRJ (Beograd, Novi Sad, Skopje, Zagreb, Split, Osijek, Sarajevo) i u inostranstvu.
Samo u SAD i Kanadi postavio je više od 60 operskih premijera (Njujork, Dalas, Baltimor, Honolulu, Atlanta, Milvoki, San Dijego, Sijetl, Kolumbus, Ostin, Nju Džersi, Los Andeles, Detroit, Vinipeg, Nju Orleans, Vankuver, Edmonton...).

Saradivao je sa brojnim slavnim imenima svetske operske scene.

Godine 2014. dobio je Plaketu Narodnog pozorišta u Beogradu za znacajne aktivnosti u radu nacionalnog teatra.

Mesto i vreme sahrane bice naknadno objavljeni, a komemoracija ce biti održana pocetkom pozorišne sezone u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE