• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovako izgleda novi Muzej savremene umetnosti!

Izvor MONDO/Tanjug

Mi smo obišli renovirani muzej tokom otvaranja i zavirili svuda, pogledajte fotke i video!

 Muzej savremene umetnosti otvaranje 20. oktobar Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Renovirana zgrada Muzeja savremene umetnosti (MSU), koja je deset godina bila zatvorena za javnost zbog rekonstrukcije,   otvorena je u petak izložbom "Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki MSU".

Prvih sedam dana, publici je omoguceno da u bilo koje vreme obide izložbu, a ulaz ce biti besplatan.

Kolekcija muzeja formira se još od 1958. godine, od vremena osnivanja Moderne galerije, sa ciljem da se što bolje predstave najznacajniji umetnici, razdoblja, pokreti i tendencije umetnosti 20. veka na prostoru Balkana, Srbije i šire.

MONDO TV: Koliko muzeja u Beogradu radi?

Zgrada MSU, delo arhitekata Ivana Antica i Ivanke Raspopovic, za publiku je zatvorena 2007. kada je otpocela prva faza rekonstrukcije i adaptacije.

Obnova te reprezentativne zgrade podrazumevala je uredenje podrumskih prostorija (depoa, radionica, ateljea za konzervaciju i ekonomata), sredivanje krova, izmeštanje energetskog bloka iz zgrade muzeja u zaseban objekat, kompletno uredenje enterijera, zamenu instalacija i obnavljanje fasade.

Muzej je nakon radova dobio prostor i opremu za izlaganje i prezentovanje umetnickih dela u skladu sa svetskim muzeološkim standardima.

Danas, kolekcija muzeja broji više od 8.000 dela i predstavlja jedinstven prikaz razvoja umetnickog stvaralaštva 20. i 21. veka na pomenutim podrucjima.

Pogledajte video sa otvaranja!

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljevic izjavio je ranije da ce MSU postati mesto hodocašca gostiju iz citavog sveta i dodao da je to dokaz da je Vlada Srbije održala rec da ce rekonstruisana zgrada muzeja biti otvorena za javnost tacno na godišnjicu, jer je Muzej savremene umetnosti otvoren 20. oktobra 1965. godine.

"Kada je 2016. godine tadašnji premijer Aleksandar Vucic u svom ekspozeu stavio veliki akcenat na završetak radova na rekonstrukciji Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja, to je bio jasan signal da ce i Vlada i Ministarstvo kulture dati snažan doprinos svim aktivnostima koje bi vodile u tom pravcu", rekao je Vukosavljevic Tanjugu.

"Verujem da ce u decenijama ispred nas to mesto na Ušcu biti mesto hodocašca brojnih gostiju i posetilaca iz zemlje, regiona i iz celog sveta. Beograd se ponovo snažnim koracima vraca na mapu znacajnih kulturnih lokacija u ovom delu sveta", istakao je ministar.

Vukosavljevic je istakao da su Vlada i Ministarstvo kulture tokom dve godine za potrebe rekonstrukcije MSU-a izdvojili oko 680 miliona dinara.

Prethodno je za rekonstrukciju krova dato oko 400 miliona dinara, te ukupna suma izdvojena u proteklih 10 godina za rekonstrukciju MSU-a iznosi oko milijardu dinara.

Tagovi

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dr Miggyy

У данашњим сложеним привредним и политичким условима од разноврсне технике, када се много људи, различите струке и стручности, укључују, тимски рад, кога помиње Брнабићка, је предуслов за успешан завршетак радова и обавезе. У стварности, код нас, слика је сасвим другачија. Наиме, један човек обавља дужност председника државе, премијера, министара. Он пушта у погон фабрике и фабричице, аутопутева и путељака. Када стиже све то? Да, он ради 25 сати дневно. Уместо да запосли надлежне да раде свој посао, он или нема поверења у њих или су они само "воштане" фигуре. До душе, када их пушти да раде, обавезно избије афера (тетке, станови, коферче, плагијати, купљене дипломе, крађа злата,сексистичке изјаве) или је направио лошу селекцију и од тимског рада нема ни слово "т". Нешто смрди у земљи Д....

Bato

It is I Tasovac.

Nebitan

Bolje izgleda od skoro svake bolnice

SERIJE