• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jubilej Kinoteke - obaveza za ministarstvo

Jugoslovenska Kinoteka čeka jubilej 2009. Godine sa obećanjem da če se useliti u novu zgradu.

Jugoslovenska Kinoteka čeka jubilej 2009. Godine sa obećanjem da če se useliti u novu zgradu.

Ministar kulture Nebojša Bradić obišao je danas gradilište u Uzun Mirkovoj ulici u Beogradu, gde se renovira zgrada namenjena Jugoslovenskoj kinoteci, a zatim je sa direktorom Kinoteke Radoslavom Zelenovićem posetio depo Arhiva u Košutnjaku.

Predstojeći jubilej Kinoteke - 60 godina rada - u junu 2009. trebalo bi da bude obeležen useljenjem u novu zgradu, za šta je Bradić izjavio da se može smatrati dogovorenim.

"Obaveza Ministarstva kulture je da podrži tako značajan jubilej, pogotovo što onaj okrugli 1999. godine, zbog specifičnih okolnosti nije mogao da bude obeležen onako kako Kinoteka zaslužuje zbog svega što je dala kulturi ne samo Srbije nego i regionu", istakao je ministar, "Uspešne institucije, koje potvrđuju da efekat investiranja u kulturi ima smisla, biće predmet interesovanja i podrške Ministarstva kulture i ubuduće", dodao je on.

Bradić je izjavio da je impresioniran "kako zgrada koja je imala drugu namenu postaje objekat kulture prve kategorije" i najavio da to neće biti samo mesto gde se čuva nacionalno i svetsko filmsko blago.
On je objasnio da će mlade generacije, pored upoznavanja s delima iz bogatog fonda Kinoteke, uz novu tehnologiju moći da nauče i nešto o novim medijima, što je takođe u oblasti rada Ministarstva kulture i medija.

"Mi pokušavano da i medije tretiramo kao deo jedinstvene kulture", naglasio je Bradić.

Zelenović je podsetio da je u junu prošle godine Kinoteka dobila novi depo, a da će u septembru otvoriti novi digitalni centar za obradu filmske i arhivske građe: "Sa novom zgradom zatvaramo krug tehnološke modernizacije, a sve ono što je skupljano i čuvano decenijama - filmovi i predmeti iz istorije filma, biće dostupno javnosti", istakao je on.

Njegova pomoćnica za finansije Ljubinka Terzić saopštila je da je Kinoteka za projekat rekonstrukcije zgrade dobila 5.185.000 evra iz sredstava NIP-a i da je više od polovine već utrošeno na građevinski deo, za koji se očekuje da bude realizovan krajem godine.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE