• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Debitant osvojio NIN-ovu nagradu!

Izvor mondo.rs

Dobitnik NIN-ove nagrade za najbolji roman 2017. je pisac Dejan Atanacković.

Dobitnik NIN-ove nagrade za roman godine je debitant Dejan Atanackovic, ciji je prvenac "Luzitanija" objavila izdavacka kuca "Besna kobila".

Atanackovic je umetnik, bavi se audio-vizualnim instalacijama i ucesnik je više izložbi. Profesor je multimedijalne umetnosti u Firenci, gde i živi.

U najužem izboru za NIN-ovu nagradu bili su još romani "Srodnici" Jovice Acina u izdanju "Lagune", "Gorgone" Mire Otaševic (Geopoetika), "Danas je sreda" Davida Albaharija ("Carobna knjiga") i "Srebrna magla pada" Srdana Srdica ("Partizanska knjiga").

Ime dobitnika saopšteno je u u ponedeljak, 15. januara oko 13.30, a žiri je vecao od deset casova ujutru. U žiriju su bili Tamara Krstic, Jasmina Vrbavac, Zoran Paunovic, Mihajlo Pantic i Božo Koprivica (predsednik).

Ovo su pisci koji se VALJAJU u lovi!

"Price o putovanjima, lutanjima, preobražajima i nestajanjima sticu se i ukrštaju u sobama, hodnicima i dvorištu najmanje države na svetu, zasnovane na najdubljem i najneravnopravnijem sukobu - sukobu progresa i ludila," opis je Atanackovicevog romana.

Jovica Acin i dobitnik Dejan Atanackovic konkurisali su sa svojim prvencima. Srdan Srdic je prethodnih godina dva puta bio u drugom krugu, Mira Otaševic u finalu, dok je David Albahari nagradu vec osvojio 1996. godine.

Hronicar nedeljnika NIN zabeležio je kako se 1971. godine dogodilo da se sa proglašenjem samo jednom zakasni, posle cega je prestižno priznanje odmah postalo "predmet improvizovanih nagadanja".

Javnost se uzburkala premda je Miloš Crnjanski jednoglasno nagraden za "Roman o Londonu", a odluka je kasnila iskljucivo "zbog ukljucivanja u žiri aktivnih kriticara iz vanbeogradskih literarnih krugova".

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jalijas

,,aiunt multum legendum esse,non multa,,(Plinije). - kažu da treba čitati mnogo ( temeljito),a ne mnogo ( po količini).Sinoć je na dnevniku bio izveštaj o ovoj knjizi,voleo bi da mi dođe pod ruku.

SERIJE