• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Britanci hvale Muzej savremene umetnosti

Izvor Tanjug

Beogradski MSU na listi muzeja i galerija koje bi trebalo obavezno posetiti!

 Muzej savremene umetnosti Gardijan muzeji koje morate posetiti Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Britanski list "Gardijan" uvrstio je beogradski Muzej savremene umetnosti medu 13 muzeja i galerija u Evropi koje njegovi citaoci moraju posetiti.

Novinar lista "Gardijan" Vil Koldvel u clanku "Lepa umetnost ili drzak dizajn" sastavio je listu od 13 novih galerija i znacajnih muzeja koji su dugo bili zatvoreni za javnost.

Muzej savremene umetnosti u Beogradu našao se na osmom mestu, a Koldvel piše da je zbog renoviranja bio zatvoren od 2007. do 2017. i otvoren u oktobru.

"Modernisticka zgrada, podignuta 1965, ima upecatljivu geometrijsku fasadu (sada obnovljenu) i sadrži najvecu kolekciju jugoslovenske umetnosti u svetu, ukljucujuci dela Petra Dobrovica i Milana Konjovica", kaže Koldvel.

Na prvom mestu njegove liste je "Bloks" - nova gradevina u obliku kocke u luci u Kopenhagenu koja bi trebalo da bude otvorena tokom ovog proleca i predvideno je da u njoj bude sve - od kuca i restorana do prostora na otvorenom za kulturna dešavanja.
Tu ce biti smešten i Danski arhitektonski centar koji ce organizovati izložbe.

Koldvel zatim preporucuje Fondaciju Miro Majorka u Palmi, koja je posvecena životu i delu Huana Miroa, a u junu ce ponovo biti otvoren atelje u kome je slavni umetnik stvorio najveci deo svojih dela sve do smrti 1983. Svetlosni atelje u Parizu našao se na trecem mestu Koldvelove liste kao "prvi digitalni umetnicki centar" koji ce "oživeti klasicna dela uz pomoc 120 video-projektora i svetlecih zidova visine do 10 metara", a bice otvoren 13. aprila sa izložbom posvecenom Gustavu Klimtu i beckoj secesiji.

"Gardijan" preporucuje i Muzej ulicne umetnosti "Lasloods" u Amsterdamu, koji se otvara na leto i bice medu najvecima te vrste u svetu, a medu izl oženim radovima bice 24 metra visok portret Ane Frank koji je uradio brazilski umetnik Eduardo Kobra.Peti na spisku je Muzej lepih umetnosti u Valeti (Malta) koji ce biti otvoren u junu kao deo projekta "Valeta - Evropska prestonica kulture 2018".

Koldvel preporucuje i Nacionalni muzej Švedske u Stokholmu, koji ce nakon pet godina biti ponovo otvoren 13. oktobra nakon velike rekonstrukcije, zatim Nacionalni muzej savremene umetnosti u Atini koji ce nakon više od decenije ponovo biti otvoren za javnost krajem godine, Muzej lepih umetnosti u Budimpešti koji se otvara u novembru nakon tri godine renoviranja.

Neizostavno treba posetiti, prema preporuci novinara "Gardijana", i Kolekciju Roberta Kazamontija - prvu galeriju savremene umetnosti u Firenci sa delima od Vorhola do Pikasa, Centar Giljarovski u Moskvi, otvoren u decembru i nazvan po novinaru Vladimiru Giljarovskom, hronicaru života u Moskvi pre i posle revolucije.

Na pretposlednjem mestu je umetnicki centar LUMA u Arlu, a na poslednjem Galerije Fondacije Lafajet u Parizu.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sasa

koga britanci hvale, taj radi za njih protiv svojih. ja ne bih bio mnogo odusevljen da me hvale najveci pljackasi u istoriji covecanstva

SERIJE