• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Marijino zbogom filmskoj majci

Izvor mondo.rs

Rialda Kadrić Šebek, najpoznatija po liku Marije iz "Žikine dinastije" oprostila se od Jelene Žigon, svoje filmske majke, autorskim tekstom u kome je evocirala uspomene na njihovo poznanstvo.

 Marija (Rialda Šebek) iz "Žikine dinastije" se oprostila od Jelene Žigon Izvor: MONDO/P. Vujić

Rialda je u autorskom tekstu za "Kurir" napisala koliko joj je značila podrška iznenada preminule glumice Jelene Žigon.

Preminula Jelena Žigon

"Jelena Žigon mi nikad nije davala savete. Možda je upravo stoga moje poštovanje prema njoj i ulozi koju je imala u mom odrastanju godinama raslo, kako sam promišljala značaj uspomena koje bi mi se vraćale u slikama kao na filmskom platnu. Jelena je umela naprosto da bude. Kad smo na setu bile zajedno, uvek sam osećala da u Jeleninom prisustvu imam prostora. U tom prostoru osećala sam se spokojno. Tek ću kasnije u životu shvatiti koliko savet može da bude neprijateljski čin: oduzima vam pravo da nešto organski sazri u vama i da to svarite na svoj način. Naravno, nisam shvatala šta mi je prisustvo Jelene Žigon značilo u turbulentnom pubertetskom periodu kad ste u periodu između deteta i devojčurka, uglavnom Frankenštajn u procesu. Imponovalo mi je što me nije tretirala ni kao ćerku ni kao prijateljicu ni kao koleginicu. Postojala je lepa asimetrija u tom odnosu bez mnogo reči i mudrovanja. Retka je sposobnost žene i glumice da samu sebe ne zavede ulogom majke. Jelena nije ušla u kliše i u tome je snaga tog ženskog elementa u prirodi sa svom svojom ambivalencijom i tajnom koju nosi. Moja razmišljanja isprovocirana tim odnosom inspirisala su me da tražim i prepoznajem žensko u sebi. Da budem svoja i da se ne žuljam po oklopima uloga koje nameću tuđe percepcije. Posmatrala sam Jelenin odnos prema drugima. Njena je otmenost i pod pritiskom čekanja, napora, umora ostajala netaknuta. Svoju ženstvenost i krhkost nije nosila sa strahom, već s jednostavnošću koja ne smara. Mogli ste biti, dete, odrasli, životinja ili čovek, prosjak ili car, Jelena se nije gubila u prisustvu tuđih konflikata i različitosti. Jako je volela životinje i pitala se zašto ih više nema u filmovima koje smo snimali. Mogu da je ispratim samo s rečima da mi neće nedostajati, zato što je tu. Nenametljivo kao što je i živela ostaje prisutna i u smrti. Osećam više izazov da poštujem te jednostavne činjenice života i uzmem ono što mi se daje - dragocenu uspomenu.

Hvala vam, Jelena. Idem i ja sad - da gledam vaše filmove", napisala je Rialda.

Smeh za sva vremena

Jelena Žigon iznenada je preminula pre tri dana u 85. godini.

Jelena je rođena 3. novembra 1933. godine, a bila je u braku sa pokojnim glumcem Stevom Žigonom. Majka je glumice Ivane Žigon i slikara Nikole Žigona.

Snimila je više od 50 igranih i 15 televizijskih filmova među kojima se izdvajaju "Prvi građanin male varoši", "Moja strana sveta", "Jutro", "Divlje seme", "Sudar na paralelama", "Kapetan Leši".

U Australiji je snimila filmove "Obećana žena" i "The picture show man", a u seriji o Vinetu igrala je sa poznatim holivudskim glumcem Stjuartom Grendžerom.

Podsetite se MONDO TV priloga o seriji "Lude godine".

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE