• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povedite klince na Noć muzeja!

Izvor mondo.rs

Jubilarno izdanje najmasovnije kulturne manifestacije obuhvata i posebnu turu za decu!

 Noć muzeja dečja tura izložbe za decu Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

U ovogodišnjoj Noci muzeja, koja se održava 19. maja od 17 casova pa sve do sat iza ponoci brojni muzeji, galerije i kulturne ustanove širom Beograda otvorice svoja vrata predstavljajuci svim posetiocima raznolike programe. U okviru ovih institucija, posebni sadržaji bice organizovani i za roditelje sa decom. Tako ce petnaesta Noc muzeja ovog proleca biti spremna da doceka svoje najmlade posetioce u osmišljenoj i njima prilagodenoj Decjoj turi. Rec je o objedinjenim lokacijama sa premijernim i ekskluzivnim sadržajima namenjenim najmladim ljubiteljima muzeja i njihovim roditeljima, koji ce se odvijati od 17 do 21 cas.

Umetnicki Paviljon Cvijeta Zuzoric u ovogodišnjoj Noci muzeja postace istorijski paviljon u kojem ce se kroz nekoliko postavki listati uzbudljive stranice naše istorije, a posebno mesto zauzece Jovan Jovanovic Zmaj. Mališani ce se susreti sa brojnim izdanjima i ilustracijama i otkriti manje poznate zanimljivosti jednog od najznacajnijih i omiljenih srpskih pesnika za decu, koji je obeležio odrastanje brojnih generacija. Najmladi posetioci otkrice i kako se macevanje menjalo kroz vekove, kakva su pravila krasila nekadašnje dvoboje, a uz pomoc savremenih i sasvim bezbednih tehnologija od 17-21 cas moci ce da probaju da macuju sa adekvatnom opremom i oružjem prilagodenim njihovom uzrastu.

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda,u istorijskom ambijentu Kalemegdanske tvrdave, radoznali mališani bice u prilici da se kroz radionice za male arheologe, koje ce se održavati od 17 do 20 casova, upoznaju sa arheološkim nalazima i alatkama kojima se arheolozi služe, kao i da iskopavaju "arheološka blaga" iz peska. Pored toga, mališanima ce se na jasan i kreativan nacin približiti kulturno naslede, narodno graditeljstvo, javni spomenici kao i spomenici kulture, gde ce deca crtati predstavljene spomenike.

U edukativno-kreativnoj radionici "Fantasticne forme africkih maski" u Muzeju africke umetnosti od 17 do 21 cas devojcice i decaci moci ce da se upoznaju sa najlepšim primerima zapadnoafrickih maski i skulptura koje intrigiraju ceo svet, kao i da naprave jedinstveni primerak svoje maske, koju ce moci da ponesu sa sobom.

Bajkoviti srednji vek sa neustrašivim vitezovima i hrabrim princezama oživece u galeriji Singidunum od 17 do 21 cas, kada ce najmladi posetioci Noci muzeja biti u prilici da se upoznaju sa ovom važnom vremenskom epohom u našoj istoriji, da se obuku u svoje srednjevekovne junake i postanu kraljica ili kralj, dvorska dama ili vitez.

Nedaleko od ove srednjevekovne avanture, u Kuci legata pred mališanima ce zaigrati nesvakidašnje skulpture naše slavne Olge Jancic. Inspirisani Olginim radovima u LEGArT radionici od 17 do 20 casova najmladi sugradani stvarace svoje neobicne skulpture, upoznavajuci se i sa kreativnim nacinom upotrebe najrazlicitijih materijala, od plastelina i glinamola preko prediva, papira i drvenih štapica, do alufolije i selotejpa.

Muzej Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradusamo u Noci muzeja otvara "Obdanište kod hemicara", u kojem ce najmladi posetioci i potencijalni buduci studenti od 17 do 21 cas moci da izvode zanimljive, njima prilagodene i sasvim bezbedne eksperimente u društvu hemicara-vaspitaca.

Digitalne slagalice bice dostupne malim veterinarima u Anatomskom muzeju Fakulteta veterinarske medicine gde ce uz najsavremenije tehnologije moci da se sklapaju skeleti domacih i divljih životinja. Pored ovoga, brojni anatomski preparati u formalinu, koji se cuvaju u teglama i vitrinama, moci se da se pogledaju, a bice otvorena i lovacka soba.

Ljubitelji životinja u Zoološkom vrtu moci ce kroz izložbu i druženje da upoznaju sa prvim junacima animiranih filmova – životinjama koje su ujedno i stanovnici našeg zoološkog vrta. Uz to, družice se sa zoološkim nocobdijama i saznati kada i na koji nacin nalaze hranu, koliko dobro vide i kako koriste ostala cula tokom noci. Pedagoški muzej zabavice svoje najmlade goste radionicom crtanja na pergamentu, a Javni akvarijum i tropikarijum Beograd vodi sve radoznalce na druženje sa najsladim stanovnicima svetskih mora.

Noc muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, medu kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noc muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za cetrnaest godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije. U Evropskoj Noci muzeja prošle godine, ucestvovalo je više od 3.000 muzeja u 30 država.

Prijatelj 15. Noci muzeja je mts, koji je prijatelj manifestacije trinaesti put zaredom.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE