• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd "prešišao" Šangaj!

Izvor MONDO/Tanjug

Srpska prestonica imaće čast da ugosti više od hiljadu umetnika iz 54 zemlje na Svetskom kongresu posvećenom pozorištu.

 Svetski kongres Međunarodne federacije za pozorišna istraživanja Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Svetski kongres Medunarodne federacije za pozorišna istraživanja, koji ce biti održan od 9. do 13. jula u Beogradu uz ucešce oko 1.000 teoreticara i prakticara pozorišne umetnosti iz 54 zemlje sveta, predstavlja, preme oceni premijerke Ane Brnabic, vid kulturne diplomatije na koju je Srbija zaboravila.

Brnabic, koja je pokrovitelj Svetskog kongresa, cestitala je na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda organizatorima skupa što je Beograd pobedio Šangaj u finalnom krugu i dobio retku priliku da bude domacin Svetskog kongresa koji se održava svake cetvrte godine.

Premijerka je rekla da je Svetski kongres izuzetno znacajna manifestacija za Beograd i Srbiju i pokazatelj kreativnosti koju imamo u zemlji.

"Ponosna sam što ste sa limitiranim resursima uspeli da pobedite mnogo vece od vas, koji sigurno imaju i vecu sistemsku podršku i to govori o vašem kvalitetu", istakla je Brnabic, naglasivši da nikada nije bilo, a posebno ne u 21. veku, uspešnog društva, a da ono nije bazirano na kulturi, obrazovanju, nauci i kreativnosti.

Ona je ocenila da je Svetski kongres vid znacajne kulturne diplomatije, meka moc, koju sve pametne države koriste, a na koju je Srbija nekako zaboravila.

Svetski kongres Medunarodne federacije za pozorišna istraživanja obuhvatice 890 predavanja najznacajnijih istraživaca pozorišne i izvodacke umetnosti iz 54 zemlje, kao i 11 performansa i "show case" domacih predstava, a u sve ce biti ukljuceno i više od 80 volontera iz zemlje i inostranstva - iz Meksiko Sitija i Vrnjacke Banje, Niša i Londona, Liona i Kragujevca.

Tema Kongresa bice "Pozorište i migracija - pozorište, nacija i identitet izmedu migracija i nekretanja".

Predsednica Organizacionog odbora profesor Fakulteta dramskih umetnosti Ivana Vujic naglašava da pitanje migracija se ne tice samo sadašnjih politickih previranja, vec vuce korene iz anticnog sveta te ce se na skupu razmatrati zapravo kretanja kao mešanja ljudi, polova, odnos prema drugome i drugacijem.

Vujic je istakla da ce Svetski kongres biti znacajna prilika za srpske umetnike, profesore, studente i pružiti im priliku za uspostavljanje kontakata i razgovor o buducim zajednickim projektima.

"Želja nam je da omogucimo studentima da upoznaju ljude koji menjaju svet", rekla je ona i dodala da ce imati i niz sastanaka na kojima ce razgovarati o mogucim programima koji ce povezati Beograd, Lion, Amsterdam, Helsinki na koje ce moci da apliciraju i studenti.

Strani gosti imace priliku da pogledaju domace predstave i performanse, a Vujic je rekla da su povezali nacionalni teatar ("Rodoljupci"), novo videnje klasike ("Magbet" Bitef teatra) i upoznavanje novih autora ("Predator" Vladimira Arsenijevica i Bojana Ðordeva).

Na kongresu ce ucestvovati, izmedu ostalih, dr Marvin Karlson i dr Džin Grejem Džons (SAD), dr Bišnuprija Dat, (Indija), dr Džanel Rajnelt (Velika Britanija) Mivon Li (Južna Koreja), Hana Korsberg (Finska), dr Pol Re (Australija), Milena Gras (Cile), dr Hajato Kosuge (Japan), Halid Amin (Maroko), dr Elejn Eston (Švedska), Viki An Kremona (Malta), dr Kristofer Balme (Nemacka), dr Stiven Vilmer (Irska), dr Boris Dausa Pastor (Španija).

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE