• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovako Srbija slavi umetnost (FOTO, VIDEO)

Izvor mondo.rs

Pogledajte fotografije i video Noći muzeja i saznajte gde je bilo najzanimljivije!

Uz dobro raspoloženje, osmehe i entuzijazam, 15. Noć muzeja održana je širom Srbije! U 47 mesta u Srbiji, na 226 lokacija sa više od 500 različitih dešavanja posetioce je dočekala proslava umetnosti i kulture pod sloganom "Pobede i pobednici".

Beograd je dočekao brojne posetioce na više od šezdeset lokacija širom grada! Jedna od najposećenijih lokacija za ovo veče bio je umetnički pavljion "Cvijeta Zuzorić" kojim su prodefilovale odvažne i moćne vladarke i supruge iz dinastija Obrenović i Karađorđević. Uz njih, svoje istorijom inspirisane kostime nastale za potrebe domaćih serija i filmova predstavio je naš čuveni kostimograf Boris Čakširan. Najmlađi posetioci podsetili su se večitih stihova Čika Jove Zmaja, a najhrabriji su se oprobali i u mačevanju!

Galerija ULUS-a privukla je izuzetnu pažnju ljubitelja savremene umetnosti intrigantnom izložbom o muškom aktu o kojoj će se još dugo pričati, dok je Parobrod bio rezervisan za hrabre žene koje putuju kroz vreme – izložbu inspirisanu Srpkinjama koje su neustrašivo ispisivale nove stranice srpske istorije. Ljubavna priča Milene Dravić i Dragana Nikolića, omiljenog filmskog i televizijskog para, doživela je veliko interesovanje posetilaca.

Istakle su se i sve "Neispričane priče" tura koja je posetioce vodila kroz neka skrivena i pomalo zaboravljena zdanja koja su svoja vrata posetiocima otvorila prvi put. U okviru ove ture, u Noći muzeja učestvovala je i Bajrakli džamija, za koju je vladalo veliko interesovanje posetilaca, a posebno su se izdvojile kuća porodice Veljković, legat Vojislava Jovanovića Maramboa, kao i Doktorova kula koja je predstavila izložbu u celosti posvećenu Lazi Lazareviću. Ljubitelje Noći muzeja primili su i Muzej Jovana Cvijića kao i Crveni krst, dok je rođendansko slavlje Radija Beograd 2 trajalo do kasno u noć.

Istorijski arhiv Niš, slaveći svojih sedamdeset godina postojanja izložio je najstariju i najvredniju građu koju poseduje. Veliko interesovanje izazvale su izložene stare i retke knjige – od najstarije "Basne Ezopove i drugih basnopisaca", koje je priredio i u Lajpcigu objavio Dositej Obradović 1788. godine i Srpskog bukvara iz 1836. godine. Dom vojske Srbije uspešno je predstavio posetiocima nesvakidašnji album sećanja na naše pretke iz prvog svetskog rata.

Najposećenije lokacije koje su privukle najveću pažnju u Novom Sadu bile su Gradska biblioteka i NIS-ova postavka u kojima je bio pripremljen sadržaj sa dečjim programom.

Oko hiljadu posetilaca Narodnog muzeja Valjevo uživalo je uz zvuke trubadura, posebno osmišljene radionice za različite uzraste i izložbu "Jermeni u Valjevu – Ostavština za budućnost" koja je bila centralni događaj Noći muzeja u ovom gradu. U Bačkoj Palanci najveće oduševljenje je izazvao maskembal inspirisan sloganom "Svi smo pobednici" u kome je učestvovalo nekoliko stotina posetilaca.

U Noći muzeja u Narodni muzej u Velikom Gradištu stigli su najpoznatiji slikar na svetu Pablo Pikaso i najnepoznatiji slikar iz Velikog Gradišta Dušan Bogić. Uz kolače, crtanje stripova i portreta i druženje sa umetnicima, najveće oduševljenje je izazvalo otvaranje izložbe iz etno zbirke muzeja i ovom prilikom posetioci su mogli da vide a i dožive prošlo vreme njihovog kraja.

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za četrnaest godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije. U Evropskoj Noći muzeja prošle godine, učestvovalo je više od 3.000 muzeja u 30 država.

Prijatelj 15. Noći muzeja je mts, koji je prijatelj manifestacije trinaesti put zaredom.


Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE