• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvoren 49. Oktobarski salon

Najznačajnija manifestacija u oblasti vizuelnih umetnosti - Oktobarski salon otvorena je u petak uveče u Muzeju 25. maj u Beogradu.

Najznačajnija manifestacija u oblasti vizuelnih umetnosti - Oktobarski salon otvorena je u petak uveče u Muzeju 25. maj u Beogradu.

Oktobarski salon, 49. po redu, održava se po sloganom "Umetnik građanin - umetnica građanka", i trajaće do 9. novembra.

"Oktobarski salon prevazišao je naše okvire i tako postao jedna od značajnijih manifestacija u vizuelnoj umetnosti u svetu. Na ovogodišnjem salonu izlaže 79 umetnika iz čitavog sveta, od čega 27 iz Srbije. Narednih mesec i po dana Beograd će biti u znaku vizuelnog stvaralaštva, a radovi su izloženi u 11 muzejskih, galerijskih, alternativnih i javnih prostora grada, koji su na poseban način osmišljeni prilagođeni temama i konceptu", rekla je pomoćnica gradonačelnika Radmila Hrustanović, otvarajući Oktobarski salon.

Prema odluci međunarodnog žirija, prva nagrada Salona pripala je Darinki Pop - Matić za instalaciju pejsaža izloženu u Kući legata, a drugu nagradu su dobili Katja Sander (Holandija) za video instalaciju "Šta je to kapitalizam" i grupa "Čto djelat" iz Rusije sa video operom "Perestrojka".

Nagrada Muzeja primenjene umetnosti je pripala Reli Avrahami (Izrael) za seriju fotografija "Deca Cveća".

Srpski ogranak Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA) prvi put je dodelio nagradu na Salonu, koja je pripala petočlanoj grupi "Spomenik".

Nagrada Kulturnog centra Beograda, koji je organizator Salona, dodeljena je izraelskoj umentici Sigalit Landau, za video rad "Hula hop".

Umetnička direktorka Salona Bojana Pejić, koja je, uz pomoć kustosa asistentkinja Vide Kneževć i Ivane Marjanović, odabrala umetnička dela, objasnila je da je polazište cele postavke edinburska izjava Raše Todosijevića iz 1975 - "Ko profitira od umetnosti, a ko pošteno zarađuje".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE